Carbonara z dodatkami
5
(3)

Carbonara z dodatkami

Porcje

2

Czas

15

minutes

Robicie carbonare ze śmietaną czy bez? Dzisiaj wrzucam wam przepis na ten pyszny makaron, u mnie z dodatkiem suszonych pomidorów i cukini.

Składniki

  • 70 g boczku wędzonego

  • 110 g cukinii

  • 5 suszonych pomidorów z zalewy

  • 2 ząbki czosnku

  • 220 g makaronu pappardelle

  • 3 żółtka

  • sól

  • pieprz

  • parmezan

  • pestki dyni

Przepis

  • W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron (gotujemy mocno al dente).
  • Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnie i podsmażamy, gdy lekko zbrązowieje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważamy, aby się nie przypalił.
  • Teraz na patelnię wrzucamy startą cukinię. Smażymy przez 2 minuty, po tym czasie dodajemy pokrojone suszone pomidory, pestki dyni i makaron z odrobiną wody z gotowania.
  • Wszystko razem smażymy przez minutę, zdejmujemy z ognia i wbijamy żółtka (makaron nie może być bardzo gorący bo się zetną) i energicznie mieszamy.
  • Doprawiamy solą pieprzem i dużą ilością parmezanu. Mieszamy i podajemy

Carbonara z dodatkami

– 70 g boczku wędzonego
– 110 g cukinii
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– 2 ząbki czosnku
– 220 g makaronu pappardelle
– 3 żółtka
– sól
– pieprz
– parmezan
– pestki dyni

W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron (gotujemy mocno al dente). Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnie i podsmażamy, gdy lekko zbrązowieje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważamy, aby się nie przypalił. Teraz na patelnię wrzucamy startą cukinię. Smażymy przez 2 minuty, po tym czasie dodajemy pokrojone suszone pomidory, pestki dyni i makarona z odrobiną wody z gotowania. Wszystko razem smażymy przez minutę, zdejmujemy z ognia i wbijamy żółtka (makaron nie może być bardzo gorący bo się zetną). Doprawiamy solą pieprzem i dużą ilością parmezanu. Mieszamy i podajemy

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments