Chili Sin Carne
5
(3)

Chili Sin Carne

Porcje

5-6

Chili con carne bez mięsa? Nie ma problemu, już podaje 😍

Składniki

  • Chili Sin Carne
  • 2 czerwone papryki

  • 2x pomidory w puszce

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 3/4 puszki kukurydzy

  • 1,5 łyżeczki oregano i słodkiej papryki

  • chili według uznania (u mnie 1/2 łyżeczki, wole łagodniejsze smaki)

  • 1 łyżeczka kuminu

  • sól

  • kolendra

  • Prażony kalafior
  • 320 g kalafiora

  • 50 g orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka kuminu, słodkiej papryki, czosnku granulowanego

  • 3/4 łyżeczki soli

  • chili

Przepis

  • Chili sin carne
  • W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez minutę.
  • Następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy.
  • Po chwili dodajemy pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez 20 minut.
  • Po tym czasie połowę fasolki blendujemy na gładkie puree i dodajemy do garnka wraz z kukurydzą i resztą fasoli.
  • Gotujemy jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku. Podajemy z prażonym kalafiorem, kolendra oraz ryżem lub tortilla.
  • Prażony kalafior
  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  • Wszystkie składniki na kalafiora wrzucamy do blendera, mielimy przez chwilę, tak aby były wyczuwalne kawałki składników.
  • Dodajemy odrobinę oleju, mieszamy i całość wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 30 minut. Po upływie połowy czasu, mieszamy.
  • Upieczonego kalafiora dodatkowo podprażamy na suchej patelni i gotowe.

Chili sin carne

– 2 czerwone papryki
– 2x pomidory w puszce
– 1 czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 3/4 puszki kukurydzy
Przyprawy:
– 1,5 łyżeczki oregano i słodkiej papryki
– chili według uznania (u mnie 1/2 łyżeczki
– 1 łyżeczka kuminu
– sól
– kolendra lub natka pietruszki

*Prażony kalafior:
– 320 g kalafiora
– 50 g orzechów włoskich
– 1 łyżeczka kuminu, słodkiej papryki, czosnku granulowanego
– 3/4 łyżeczki soli
– odrobina chili

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy przeciśniety przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie połowe fasolki blendujemy na gładkie puree i dodajemy do garnka wraz z kukurydzą i resztą fasoli. Gotujemy jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku. Podajemy z prażonym kalafiorem, kolendra oraz ryżem lub tortilla.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wszystkie składniki na kalafiora wrzucamy do blendera, mielimy przez chwilę, tak aby byly wyczuwalne kawałki składników. Dodajemy odrobinę oleju, mieszamy i całość wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut. Po upływie połowy czasu, mieszamy. Upieczonego kalafiora dodatkowo podprażamy na suchej patelni.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments