Curry z kurczakiem i warzywami
4.8
(4)

Curry z kurczakiem i warzywami

Porcje

4

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1/2 kalafiora

  • 1 mała cukinia

  • 400 ml mleczka kokosowego

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • 5 łyżek żółtej pasty curry

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1/2 łyżeczki chilli

  • słodka papryka

  • Pasta do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczka pieprzu

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru

  • startej skórki z 1 limonki⠀

  • 1 łyżka soku z limonki⠀

  • sól

  • olej

Przepis

  • Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Posypujemy dużą ilością soli i pieprzu.
  • W miseczce robimy pastę, mieszamy czosnek, cynamon, imbir, 1 łyżkę oleju, sok i skórkę z limonki. Następnie nacieramy nią kurczaka i odstawiamy na minimum 30 minut a najlepiej na całą noc.
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy przez minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy z każdej strony tak aby zamknąć w nim soki (może być lekko surowy, pózniej będziemy go jeszcze gotować). Następnie wszystko przekładamy do miseczki.
  • Na tej samej patelni podsmażamy umytą i pokrojoną w plasterki cukinie. Doprawiamy solą oraz słodką papryką. Gdy będzie al dente dodajemy różyczki kalafiora, wsypujemy cukier, pastę curry i kurkumę. Całość mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy nasz curry przez około 10 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia. Następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka z cebulą i gotujemy jeszcze 4 minuty.
  • Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę ( możemy najpierw do śmietany dodać odrobinę naszego curry, aby mieć pewność, że się nie zważy) i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy, ja zazwyczaj dodaje więcej soku z limonki. Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀
curry-z-kurczakiem-i-warzywami

Pyszne żółte curry z kurczakiem i warzywami⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Posypujemy dużą ilością soli i pieprzu.

W miseczce robimy pastę, mieszamy czosnek, cynamon, imbir, 1 łyżkę oleju, sok i skórkę z limonki. Następnie nacieramy nią kurczaka i odstawiamy na minimum 30 minut a najlepiej na całą noc.

Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy przez minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy z każdej strony tak aby zamknąć w nim soki (może być lekko surowy, pózniej będziemy go jeszcze gotować). Następnie wszystko przekładamy do miseczki.

Na tej samej patelni podsmażamy umytą i pokrojoną w plasterki cukinie. Doprawiamy solą oraz słodką papryką. Gdy będzie al dente dodajemy różyczki kalafiora, wsypujemy cukier, pastę curry i kurkumę. Całość mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy nasz curry przez około 12 minut. Następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka z cebulą i gotujemy jeszcze 4 minuty.

Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę ( możemy najpierw do śmietany dodać odrobinę naszego curry, aby mieć pewność, że się nie zważy) i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy, ja zazwyczaj dodaje więcej soku z limonki. Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów 4

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
11 miesięcy temu

Pyszne nawet w wersji wegetariańskiej.