Domowe pączki, najlepszy przepis.
4.8
(5)

Domowe pączki, najlepszy przepis.

Porcje

14

Już za chwilę tłusty czwartek, jak ten dzień wygląda w waszych domach? Kupujecie czy może smażycie własne pączki?

Składniki

  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 6 żółtek

  • 70 g masła

  • 60 g cukru

  • 220 ml ciepłego mleka

  • 2 łyżki wódki lub spirytusu

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

  • szczypta soli

  • konfitura/marmolada (różana, malinowa lub inna)

  • Lukier
  • 120 g cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki wody (możecie dać więcej lub mniej, zależy jaką konsystencje lubicie)

Przepis

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowujemy dwie miski, do pierwszej przesiewamy mąkę, do drugiej wbijamy żółtka.
  • W kubeczku mieszamy drożdże z kilkoma łyżkami letniego mleka i łyżką cukru, następnie robimy wgłębienie w mące, wlewamy zaczyn, mieszamy z odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  • W tym czasie ubijamy żółtka z resztą cukru, aż podwoją swoją objętość (około 3 minut, ja to robie za pomocą miksera).
  • W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Żółtka przekładamy do mąki, wlewamy resztę mleka, spirytus, szczyptę soli, ostygnięte masło i ekstrakt. Miksujemy za pomocą robota kuchennego (przy pomocy haków) na małych obrotach. Gdy składniki się połączą zwiększamy obroty i wyrabiamy około 10 minut. Jeśli nie mamy robota kuchennego, wyrabiamy ciasto na stolnicy. Pamiętajcie, nie dosypujcie mąki, ciasto na początku jest klejące, ale po kilku minutach zauważycie, że robi się sprężyste i elastyczne.
  • Przykrywamy ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. (ciasto możemy też schować do lodówki na noc i smażyć pączki rano, ale trzeba wtedy pamiętać o wyjęciu ciasta kilka godzin przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej, najlepiej jednak smażyć świeże).
  • Ręce obsypujemy mąką, rwiemy 60 g kawałki ciasta z których wyrabiamy kulki. Stolnice podsypujemy mąką i układamy kulki, spłaszczamy je i przykrywamy ściereczką, na 30 minut (do ponownego wyrośnięcia).
  • Do szerokiego garnka wlewamy olej (tak aby pączki mogły swobodnie pływać) i podgrzewamy do temperatury 175 stopni (tu się przyda termometr, u mnie na indukcji była to 4-5).
  • Wkładamy pączki górą do dołu (tak aby się nie stykał) i smażymy przez około 2-3 minuty z jednej strony i 2-3 z drugiej pod przykryciem (jeśli pączki za szybko się rumienią, oznacza to zbyt wysoką temperaturę). Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy.
  • Jeszcze ciepła nadziewamy konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego z długą tylką (ja robie dziurkę z boku pączka, możecie też użyć strzykawki).
  • Składniki na lukier dokładnie mieszamy i dekorujemy nim pączki za pomocą pędzelka lub łyżki.

Domowe pączki najlepszy przepis. Już za chwilę tłusty czwartek, jak ten dzień wygląda w waszych domach? Kupujecie czy może smażycie pączki?

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ja ciasto przygotowuje dzień wcześniej, aby rano przygotować świeże pyszne pączki. Przygotowujemy dwie miski, do pierwszej przesiewamy mąkę, do drugiej wbijamy żółtka.

W kubeczku mieszamy drożdże z kilkoma łyżkami letniego mleka i łyżką cukru. Następnie robimy wgłębienie w mące, wlewamy zaczyn, mieszamy z odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie ubijamy żółtka z resztą cukru, aż podwoją swoją objętość (około 3 minut, ja to robie za pomocą miksera). W rondelku rozpuszczamy masło.

Żółtka przekładamy do mąki, wlewamy resztę mleka, spirytus, szczyptę soli i ekstrakt. Miksujemy na małych obrotach (przy pomocy haków) około 8 minut. Po tym czasie dolewamy masło i dalej miksujemy aż ciasto będzie elastyczne (nie dosypujcie mąki, ciasto ma być trochę klejące).

Przykrywamy ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto przekładam do dużego zamykanego pojemnika i wkładam do lodówki. (możemy też zrobić pączki tego samego dnia, wtedy pomijamy lodówkę)

Na drugi dzień ciasto wyciągam godzinę przed smażeniem.

Ręce obsypujemy mąką i formujemy kulki o wadze 60 g (automatycznie ciasto zaczyna się ocieplać, jeśli potrzeba dodajemy mąki). Układamy podsypane mąką, spłaszczamy i przykrywamy ściereczką na 30 minut.

Pączki nadziewamy. I to jest właśnie njalepszy przepis na domowe pączki

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów 5

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments