Domowe pesto
0
(0)

Domowe pesto

Porcje

4

Czas

15

minutes

Składniki

  • 2 szklanki świeżej bazylii

  • 1/2 szklanki parmezanu

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/3 szklanki orzechów pinii

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 2 kostki lodu*

Przepis

  • Do miksera wrzucamy liście bazlii (polecam zrobić to dokładnie ponieważ części łodygi mogą dodać gorzkiego posmaku, a tego nie chcemy), orzechy i kostkę lodu.
  • Miksując stopniowo dodajemy czosnek, parmezan i kolejną kostkę lodu.
  • Na sam koniec wlewamy oliwę z oliwek, miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Uwagi

  • * bazylia pod wpływem ciepła traci swoje właściwości, lód utrzyma temperaturę

Do miksera wrzucamy liście bazlii (polecam zrobić to dokładnie ponieważ części łodygi mogą dodać gorzkiego posmaku, a tego nie chcemy), orzechy i kostkę lodu.

Miksując stopniowo dodajemy czosnek, parmezan i kolejną kostkę lodu.

Na sam koniec wlewamy oliwę z oliwek, miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments