Drożdżówki z truskawkami
5
(15)

Drożdżówki z truskawkami

Porcje

9

Składniki

  • 350 g mąki

  • 15 g świeżych drożdży

  • 150 g ciepłego mleka

  • 50 g masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • Kruszonka
  • 60 g zimnego masła

  • 90 g mąki

  • 60 g cukru

  • Lukier
  • 60 g cukru pudru

  • 1 i 1/2 łyżki wody

  • Dodatkowo
  • 350 g swieżych lub rozmrożonych truskawek

  • bułka tarta

Przepis

  • Masło rozpuszczamy w garnuszku.
  • W miseczce robimy zaczyn z drożdży, 1/2 mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżkami maki. Odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez około 6 minut. Formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 2h do wyrośnięcia.
  • Formujemy 9 kulek które umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i rozcieramy je za pomocą dłoni tak, aby powstały małe grudki ciasta.
  • Wracamy do naszych drożdżówek! Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienia na truskawki, opruszamy je bułką tartą i umieszczamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut, gdy ostygną dekorujemy je lukrem i jemy!
drożdżówki-z-truskawkami

Masło rozpuszczamy w garnuszku.

W miseczce robimy zaczyn z drożdży, 1/2 mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżkami maki. Odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez około 6 minut. Formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 2h do wyrośnięcia.

Formujemy 9 kulek które umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i rozcieramy je za pomocą dłoni tak, aby powstały małe grudki ciasta.

Wracamy do naszych drożdżówek! Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienia na truskawki, opruszamy je bułką tartą i umieszczamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut, gdy ostygną dekorujemy je lukrem i jemy!

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 15

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
10 miesięcy temu

Zrobiłam i wyszły pyszne

Maja
Maja
10 miesięcy temu

Przepyszne!! Polecam