Enchilada z wołowiną
5
(4)

Enchilada z wołowiną

Porcje

4

Czas

50

minutes

Dziś miałam swój debiut z meksykańskim tradycyjnym daniem: enchilada. Musze przyznać, że wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 150 g zmiksowanej czarnej (lub czerwonej) fasoli (robimy to za pomocą blendera)

  • 100 g czarnej (lub czerwonej) fasoli

  • kilka łyżek kukurydzy (według uznania)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1/3 łyżeczki chilli (lub więcej jeśli lubimy ostre)

  • sól

  • Sos Enchilada
  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki mąki

  • 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)

  • 150 ml wody

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 4 łyżeczki cukru

  • sól

  • pieprz

  • Dodatkowo
  • 6 placków tortilli

  • ser żółty

  • natka lub kolendra

Przepis

  • Zaczynamy od sosu. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę. Mieszamy ze sobą oba składniki, aż do konsystencji zasmażki.
  • Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, przyprawy, a na końcu wlewamy wodę. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 6 minut. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu uważając żeby nic się nie przypaliło. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy na złoto-brązowo.
  • Następnie dodajemy pastę z fasoli, fasolę, kukurydzę i 6 łyżek wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 6 minut (co jakiś czas mieszając).
  • Rozkładamy placki tortilli, na każdej układamy mięso i zawijamy je w rulony, które następnie układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
  • Całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem wraz z natką pietruszki lub kolendry.
  • Wkładamy przykryte folią do piekarnika na 10 minut po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 22 minuty ( na 2 ostatnie minuty ustawiamy termoobieg).
Enchilada-z-wołowiną

Dziś miałam swój debiut z meksykańskim tradycyjnym daniem: enchilada. Musze przyznać, że wyszło bardzo dobre.

Enchilada z wołowiną
– 500 g mielonej wołowiny
– 150 g zmiksowanej czarnej (lub czerwonej) fasoli
– 100 g czarnej (lub czerwonej) fasoli
– kilka łyżek kukurydzy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1/3 łyżeczki chilli
– sól
– 6 placków tortilli
– ser żółty
– natka lub kolendra
Sos enchilada:
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mąki
– 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
– 150 ml wody
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 4 łyżeczki cukru
– pieprz
– sól

Zaczynamy od sosu. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę. Mieszamy ze sobą oba składniki, aż do konsystencji zasmażki.

Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, przyprawy, a na końcu wlewamy wodę. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 6 minut. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu uważając żeby nic się nie przypaliło. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy na złoto-brązowo.

Następnie dodajemy pastę z fasoli, fasolę, kukurydzę i 6 łyżek wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 6 minut (co jakiś czas mieszając).

Rozkładamy placki tortilli, na każdej układamy mięso i zawijamy je w rulony, które następnie układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.

Całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem wraz z natką pietruszki lub kolendry.

Wkładamy przykryte folią do piekarnika na 10 minut po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 22 minuty ( na 2 ostatnie minuty ustawiamy termoobieg).

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 4

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments