omlet-cesarski-kaiserschmarrn
| | | | | |

Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski

0
(0)

Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski

Porcje

2

Składniki

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki maki

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • garść rodzynek

  • masło

  • szczypta soli

  • powidła

  • cukier puder do posypania

Przepis

  • W miseczce mieszamy mąkę z cukrem waniliowym i mlekiem. Następnie dodajemy 3 żółtka i dalej mieszamy.
  • W mikserze ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru.
  • Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  • Masę wylewamy na rozgrzana patelnie z rozpuszczonym masłem (powinna mieć maksymalnie 2 cm wysokości żeby omlet w środku nie był surowy).
  • Na wierzchu układamy rodzynki, gdy się przyrumieni, obracamy na drugą stronę. Chwilę smażymy i rozrywamy na mniejsze kawałki.
  • Podajemy z cukrem pudrem i konfitura.

Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski. W miseczce mieszamy mąkę z cukrem waniliowym i mlekiem. Następnie dodajemy 3 żółtka i dalej mieszamy.

W mikserze ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru.

Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzana patelnie z rozpuszczonym masłem (powinna mieć maksymalnie 2 cm wysokości żeby omlet w środku nie był surowy).

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments