Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski
Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski
Porcje
2
Składniki
3 jajka
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
garść rodzynek
masło
szczypta soli
powidła
cukier puder do posypania
Przepis
- W miseczce mieszamy mąkę z cukrem waniliowym i mlekiem. Następnie dodajemy 3 żółtka i dalej mieszamy.
- W mikserze ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru.
- Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Masę wylewamy na rozgrzana patelnie z rozpuszczonym masłem (powinna mieć maksymalnie 2 cm wysokości żeby omlet w środku nie był surowy).
- Na wierzchu układamy rodzynki, gdy się przyrumieni, obracamy na drugą stronę. Chwilę smażymy i rozrywamy na mniejsze kawałki.
- Podajemy z cukrem pudrem i konfitura.
Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski. W miseczce mieszamy mąkę z cukrem waniliowym i mlekiem. Następnie dodajemy 3 żółtka i dalej mieszamy.
W mikserze ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru.
Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzana patelnie z rozpuszczonym masłem (powinna mieć maksymalnie 2 cm wysokości żeby omlet w środku nie był surowy).