Lasagne z ricottą
4.7
(6)

Lasagne z ricottą

Porcje

4

Składniki

  • Sos
  • 250 g mięsa mielonego wołowego

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1/2 cebuli

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 700 g passaty pomidorowej

  • 200 g pomidorów krojonych

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1-2 łyżeczki cukru

  • 1-2 łyżeczki oregano

  • Dodatkowo
  • 1/2 opakowania ricotty

  • 1 mozarella

  • ser żółty gouda

  • parmezan

  • płaty na lasagne

  • łyżka oleju

Przepis

  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony, aż będzie złoto-brązowe. Mięso odkładamy do miseczki (wyjmujemy łyżką cedzakową, zostawiając sok który wypłyną).
  • Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i paprykę przez około 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
  • Warzywa wraz z mięsem przekładamy do garnka, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut.
  • Dodajemy passatę, pomidory oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut.
  • W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotujemy nasz makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Pamiętamy o częstym mieszaniu aby zapobiec przywieraniu i sklejaniu makaronu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i delikatnie oddzielamy płaty.
  • W miseczce łączymy ze sobą mozzarelle, goude i parmezan (dałam na oko, musi wystarczyć na około 4 warstwy)
  • Przygotowujemy formę o zbliżonych wymiarach 26×15 cm. Na jej dno wylewamy kilka łyżek sosu, następnie kładziemy warstwę makaronu i znowu sos, a na to mieszanka sera i 1/4 ricotty i znowu makaron i tak na zmianę.
  • Formę zakrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, włączamy opcję grill i pieczemy kolejne 5 minut.
lasagne-z-ricotta

Lasagne z ricottą

  • Sos
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 200 g pomidorów krojonych
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • Dodatkowo
  • 1/2 opakowania ricotty
  • 1 mozarella
  • ser żółty gouda
  • parmezan
  • płaty na lasagne
  • łyżka oleju

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony, aż będzie złoto-brązowe. Mięso odkładamy do miseczki (wyjmujemy łyżką cedzakową, zostawiając sok który wypłyną).

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i paprykę przez około 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.

Warzywa wraz z mięsem przekładamy do garnka, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut.

Dodajemy passatę, pomidory oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut.

W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotujemy nasz makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Pamiętamy o częstym mieszaniu aby zapobiec przywieraniu i sklejaniu makaronu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i delikatnie oddzielamy płaty.

W miseczce łączymy ze sobą mozzarelle, goudę i parmezan (dałam na oko, musi wystarczyć na około 4 warstwy).

Przygotowujemy formę o zbliżonych wymiarach 26×15 cm. Na jej dno wylewamy kilka łyżek sosu, następnie kładziemy warstwę makaronu i znowu sos, a na to mieszanka sera i 1/4 ricotty i znowu makaron i tak na zmianę.

Formę zakrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, włączamy opcję grill i pieczemy kolejne 5 minut.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba głosów 6

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments