Lava cake, czyli Fondant Czekoladowy
5
(2)

Lava cake, czyli Fondant Czekoladowy

Porcje

4

Lava cake to idealny deser dla smakoszy czekolady. Idealnie sprawdzi się ze słodką bitą śmietaną i kwaśnym musem malinowym. Uwaga: uzależnia.

Składniki

  • Ganache
  • 90 g gorzkiej czekolady (64%)

  • 90 g śmietanki 30%

  • Ciasto
  • 180 g czekolady gorzkiej (64%)

  • 80 g masła

  • 80 g cukru trzcinowego (plus do kokilek)

  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze

  • 4 łyżki mąki

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

  • masło

  • Dodatki
  • bita śmietana

  • maliny

Przepis

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną w kostkę czekoladę i śmietanę. Ostygniętą masę wstawiamy do zamrażalki na minimum 1 h.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
  • W misce ubijamy jajka wraz z cukrem, aż podwoją swoją objętość (przez około 5 minut).
  • Do ubitych jajek stopniowo wlewamy ostygniętą czekoladę i cały czas mieszamy. Gdy masa się połączy, dodajemy mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy.
  • Kokilki smarujemy masłem i dokładnie obsypujemy cukrem trzcinowym.
  • Ganache wyjmujemy z zamrażarki.
  • Kokilki wypełniamy ciastek (1/2 wysokości) następnie za pomocą łyżki nabieramy ganache i formujemy z niego kulkę wielkością małego orzecha włoskiego. Umieszczamy w kokilce i zalewamy ciastem do 2/3 wysokości (ciasto musi całkowicie przykryć kulkę inaczej przy wykładaniu na talerz zobaczymy lawę szybciej niż zakładaliśmy).
  • Pieczemy przez 14 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na minutę, następnie boki lekko podważamy noże. Talerz przykładamy do górnej części kokili i odwracamy. Dekorujemy i podajemy!

Lava cake (fondant czekoladowy) to idealny deser dla smakoszy czekolady. Idealnie sprawdzi się ze słodką bitą śmietaną i kwaśnym musem malinowym. Uwaga: uzależnia.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną w kostkę czekoladę i śmietanę. Ostygniętą masę wstawiamy do zamrażalki na minimum 1 h.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. W misce ubijamy jajka wraz z cukrem, aż podwoją swoją objętość (przez około 5 minut).

Do ubitych jajek stopniowo wlewamy ostygniętą czekoladę i cały czas mieszamy. Gdy masa się połączy, dodajemy mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy.

Kokilki smarujemy masłem i dokładnie obsypujemy cukrem trzcinowym. Ganache wyjmujemy z zamrażarki.

Kokilki wypełniamy ciastek (1/2 wysokości) następnie za pomocą łyżki nabieramy ganache i formujemy z niego kulkę wielkością małego orzecha włoskiego. Umieszczamy w kokilce i zalewamy ciastem do 2/3 wysokości (ciasto musi całkowicie przykryć kulkę inaczej przy wykładaniu na talerz zobaczymy lawę szybciej niż zakładaliśmy).

Pieczemy przez 14 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na minutę, następnie boki lekko podważamy noże. Talerz przykładamy do górnej części kokili i odwracamy. Dekorujemy i podajemy nasz Lava cake (fondant czekoladowy)!

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments