Przepis na pizze
5
(1)

Przepis na pizze

Porcje

4

Składniki

  • Ciasto
  • 500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy ale może być tortowa)

  • 7 g suszonych drożdży

  • 350 ml letniej wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Do podsypania
  • mąka

  • kasza manna

Przepis

  • W miseczce rozpuszczamy drożdże z odrobiną letniej wody (nie gorąca), łyżeczką cukru i łyżeczką maki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut (roztwór powinien podwoić swoją objętość).
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Całość zagniatamy przez około 6 minut (ciasto musi być sprężyste i nie może się kleić). Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej jeśli mamy czas (maksymalnie 2h).
  • Ciasto dzielimy na 2 lub 3 kule (w zależności od tego jakiej wielkości pizze chcemy).
  • Pizze podsypujemy mąką i kaszą manną (dzięki temu nie będzie przywierać do blachy i będzie super chrupiąca), wałkujemy.
  • Następnie ciasto przenosimy na blachę (❗️nie używamy papieru do pieczenia ani oleju❗️) układamy sos i nasze ulubione dodatki.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (230 stopni, najniższy poziom) i pieczemy około 10 minut, ale u każdego ten czas może być inny więc najlepiej sprawdzać co jakiś czas.
przepis-pizza

W miseczce rozpuszczamy drożdże z odrobiną letniej wody (nie gorąca), łyżeczką cukru i łyżeczką maki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut (roztwór powinien podwoić swoją objętość).

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Całość zagniatamy przez około 6 minut (ciasto musi być sprężyste i nie może się kleić). Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej jeśli mamy czas (maksymalnie 2h).

Ciasto dzielimy na 2 lub 3 kule (w zależności od tego jakiej wielkości pizze chcemy).

Pizze podsypujemy mąką i kaszą manną (dzięki temu nie będzie przywierać do blachy i będzie super chrupiąca), wałkujemy.

Następnie ciasto przenosimy na blachę (❗️nie używamy papieru do pieczenia ani oleju❗️) układamy sos i nasze ulubione dodatki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (230 stopni, najniższy poziom) i pieczemy około 10 minut, ale u każdego ten czas może być inny więc najlepiej sprawdzać co jakiś czas.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments