Pyszny krem z zielonego groszku
0
(0)

Pyszny krem z zielonego groszku

Porcje

4

Ta zupa czekała na swoją premierę rok! A to dlatego, że nie mogłam dostać w biedronce mrożonego groszku. Zapraszam na pyszny krem z zielonego groszku.

Składniki

  • 450-500 g mrożonego zielonego groszku

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 2 łyżki świeżej bazylii

  • 2 łyżki migdałów

  • 3 łyżki soku z limonki

  • sól

  • pieprz

  • kulki mozzarelli

Przepis

  • Groszek rozmrażamy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz tymianek. Dodajemy sporą szczyptę soli, mieszamy i czekamy, aż się zarumieni.
  • Wrzucamy groszek i smażymy przez około 2-3 minuty.
  • Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
  • Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
  • Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, migdały, sok z limonki, sól oraz pieprz i miksujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
  • Na dnie miseczek układamy kulki mozzarelli i zalewamy gorącą zupą. Smacznego!

Ta zupa czekała na swoją premierę rok! A to dlatego, że nie mogłam dostać w biedronce mrożonego groszku. Zapraszam na pyszny krem z zielonego groszku.

– 450-500 g mrożonego zielonego groszku
– 500 ml bulionu warzywnego
– 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka świeżego tymianku
– 2 łyżki świeżej bazylii
– 2 łyżki migdałów
– 2-3 łyżki soku z limonki
– sól
– pieprz
– kulki mozzarelli

Pyszny krem z zielonego groszku. Zielony groszek rozmrażamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz tymianek. Dodajemy sporą szczyptę soli, mieszamy i czekamy, aż sie zarumieni. Teraz wrzucamy groszek i smażymy przez około 2-3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.

Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, migdały, sok z limonki, sól oraz pieprz i miksujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Na dnie miseczek układamy kulki mozzarelli i zalewamy gorącą zupą. Smacznego

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments