Szarlotka na płatkach owsianych
5
(1)

Szarlotka na płatkach owsianych

Składniki

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 60 g cukru

  • szczypta soli

  • 110 g masła

  • Nadzienie
  • 7 jabłek (im słodsze tym lepsze)

  • cynamon

  • Kruszonka
  • 2 szklanki płatków owsianych

  • 80 g masła

  • 50 g cukru

Przepis

  • Płatki owsiane blendujemy do uzyskania zmielonej mąki, mieszamy ją ze zwykłą mąką, solą, cukrem i drobno pokrojonym masłem. Ciasto zagniatamy do konsystencji mokrego piasku (patrz zdjęcie poniżej), którym następnie wykładamy formę do pieczenia (średnica 27 cm).
  • Formę wkładamy do lodówki na 20 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 15 minut.
  • W tym czasie jabłka kroimy w kostkę i dusimy na patelni wraz z cynamonem i dwiema łyżkami wody (muszą się udusić i zrobi miękkie).
  • W miseczce łączymy składniki na kruszonkę (wystarczy je szybko i energicznie zagnieść).
  • Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, na to kładziemy kruszonkę i pieczemy kolejne 20 minut.
szarlotka-na-platkach-owsianych

Płatki owsiane blendujemy do uzyskania zmielonej mąki, mieszamy ją ze zwykłą mąką, solą, cukrem i drobno pokrojonym masłem. Ciasto zagniatamy do konsystencji mokrego piasku (patrz zdjęcie poniżej), którym następnie wykładamy formę do pieczenia (średnica 27 cm).

Formę wkładamy do lodówki na 20 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 15 minut.

W tym czasie jabłka kroimy w kostkę i dusimy na patelni wraz z cynamonem i dwiema łyżkami wody (muszą się udusić i zrobi miękkie).

W miseczce łączymy składniki na kruszonkę (wystarczy je szybko i energicznie zagnieść).

Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, na to kładziemy kruszonkę i pieczemy kolejne 20 minut.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments