Wegańskie curry z batatem i ciecierzycą
5
(3)

Wegańskie curry z batatem i ciecierzycą

Porcje

4

Lubicie wegańskie jedzenie? Ja zdecydowanie tak, mimo że lubię zjeść dania zawierające mięso to staram się je ograniczać. Jeśli nie jesteś fanem wegańskiego jedzenie to bez problemu dzisiejsze curry możesz przygotować w wersji mięsnej.

Składniki

  • 400 g batatów

  • 200 g ciecierzycy

  • 7 łyżeczek wegańskiej pasty curry (ja używam żółtej)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 pomidory

  • 400 ml mleczka kokosowego

  • 150 ml wody

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • olej

  • natka pietruszki

  • kolendra

Przepis

  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 2 minut.
  • W tym czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem.
  • Do cebuli wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę bataty, ciecierzycę, paste curry i słodką paprykę. Podsmażamy przez minutę.
  • Nasze curry przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory, koncentrat, mleczko kokosowe i wodę. Doprawiamy solą, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy nasz sos i redukujemy aż zgęstnieje, a bataty zrobią się miękkie.
  • Curry podajemy z ryżem lub pitą z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i kolendry.
curry-z-batata-i-ciecierzycy

Lubicie wegańskie jedzenie? Ja zdecydowanie tak, mimo że lubię zjeść dania zawierające mięso to staram się je ograniczać. Jeśli nie jesteś fanem wegańskiego jedzenie to bez problemu dzisiejsze curry możesz przygotować w wersji mięsnej.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 2 minut.

W tym czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem.

Do cebuli wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę bataty, ciecierzycę, paste curry i słodką paprykę. Podsmażamy przez minutę.

Nasze curry przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory, koncentrat, mleczko kokosowe i wodę. Doprawiamy solą, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy nasz sos i redukujemy aż zgęstnieje, a bataty zrobią się miękkie.

Curry podajemy z ryżem lub pitą z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i kolendry.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments