Wegetariańskie bułeczki bao z tofu
5
(3)

Wegetariańskie bułeczki bao z tofu

Porcje

2

Zdjęcie mówi samo za siebie…trzeba ich spróbować!

Składniki

  • Bułeczki
  • 270 g mąki pszennej

  • 5 g suszonych drożdży

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 ml mleka

  • 50 ml wody

  • 1 łyżka oleju

  • Marynata do tofu
  • 50 g cukru trzcinowego

  • 60 g sosu sojowego

  • 40 g wody

  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 3 łyżeczki soku z limonki

  • 1 łyżka oleju

  • Dodatki
  • 180 g tofu

  • świeży ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)

  • papryka pokrojona w słupki

  • bambusowy parownik

Przepis

  • Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej mleko, wodę, cukier i drożdże (mieszamy do rozpuszczenia się drożdży).
  • Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na bułeczki i ugniatamy ciasto przez 10 minut (jeśli jest taka potrzeba to dosypujemy mąki lub dolewamy wody).
  • Formujemy kulę, którą umieszczamy w czystej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny.
  • W tym czasie przygotowujemy marynatę, miksując wszystkie jej składniki.
  •  Tofu kroimy w plasterki (około 0,5 cm), wrzucamy do marynaty i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Ciasto wałkujemy na grubość około 0,3 cm i wykrawamy okręgi za pomocą szklanki (u mnie wyszło ich około 16). Taki placek smarujemy z jednej strony olejem, następnie delikatnie zginamy na pół i układamy na wyciętych z papieru do pieczenia prostokątach.
  • Tak przygotowane bułeczki układamy na dwóch piętrach bambusowej parownicy i odstawiamy na 10 minut.
  • Po tym czasie ustawiamy je na garnku z gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.
  • Tofu wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
  • Następnie zdejmuj i na tą samą patelnię wlewamy marynatę, którą redukujemy do konsystencji sosu.
  • Gotowe bao otwieramy, smarujemy sosem, wkładamy tofu, ogórka i paprykę i jemy!

Wegetariańskie bao z tofu

Bułeczki:
– 270 g mąki pszennej
– 5 g suszonych drożdży
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– 100 ml mleka
– 50 ml wody
– 1 łyżka oleju
Marynata:
– 50 g cukru trzcinowego
– 60 g sosu sojowego
– 40 g wody
– 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 3 łyżeczki soku z limonki
– 1 łyżka oleju
Dodatki:
– 180 g tofu
– świeży ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)
– papryka pokrojona w słupki

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej mleko, wodę, cukier i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na bułeczki i ugniatamy ciasto przez 10 minut (jesli jest taka potrzeba to dosypujemy mąki lub dolewamy wody). Formujemy kulę, którą umieszczamy w czystej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy marynatę, miksując wszystkie jej składniki. Tofu kroimy w plasterki (około 0,5 cm), wrzucamy do marynaty i odstawiamy na minimum 30 minut. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,3 cm i wykrawamy okręgi za pomocą szklanki (u mnie wyszło ich około 16). Taki placek smarujemy z jednej strony olejem, następnie delikatnie zginamy na pół i układamy na wyciętych z papieru do pieczenia prostokątach. Tak przygotowane bułeczki układamy na dwóch piętrach bambusowej parownicy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ustawiamy je na garnku z gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.

Tofu wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Następnie zdejmuj i na tą samą patelnię wlewamy marynatę, którą redukujemy do konsystencji sosu. Gotowe bao otwieramy, smarujemy sosem, wkładamy tofu, ogórka i paprykę i jemy!

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments