Wegetariańskie bułeczki bao z tofu
2
Zdjęcie mówi samo za siebie…trzeba ich spróbować!
Składniki
- Bułeczki
270 g mąki pszennej
5 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
100 ml mleka
50 ml wody
1 łyżka oleju
- Marynata do tofu
50 g cukru trzcinowego
60 g sosu sojowego
40 g wody
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżeczki soku z limonki
1 łyżka oleju
- Dodatki
180 g tofu
świeży ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)
papryka pokrojona w słupki
bambusowy parownik
Przepis
- Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej mleko, wodę, cukier i drożdże (mieszamy do rozpuszczenia się drożdży).
- Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na bułeczki i ugniatamy ciasto przez 10 minut (jeśli jest taka potrzeba to dosypujemy mąki lub dolewamy wody).
- Formujemy kulę, którą umieszczamy w czystej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotowujemy marynatę, miksując wszystkie jej składniki.
- Tofu kroimy w plasterki (około 0,5 cm), wrzucamy do marynaty i odstawiamy na minimum 30 minut.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 0,3 cm i wykrawamy okręgi za pomocą szklanki (u mnie wyszło ich około 16). Taki placek smarujemy z jednej strony olejem, następnie delikatnie zginamy na pół i układamy na wyciętych z papieru do pieczenia prostokątach.
- Tak przygotowane bułeczki układamy na dwóch piętrach bambusowej parownicy i odstawiamy na 10 minut.
- Po tym czasie ustawiamy je na garnku z gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Tofu wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
- Następnie zdejmuj i na tą samą patelnię wlewamy marynatę, którą redukujemy do konsystencji sosu.
- Gotowe bao otwieramy, smarujemy sosem, wkładamy tofu, ogórka i paprykę i jemy!
Wegetariańskie bao z tofu
Bułeczki:
– 270 g mąki pszennej
– 5 g suszonych drożdży
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– 100 ml mleka
– 50 ml wody
– 1 łyżka oleju
Marynata:
– 50 g cukru trzcinowego
– 60 g sosu sojowego
– 40 g wody
– 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 3 łyżeczki soku z limonki
– 1 łyżka oleju
Dodatki:
– 180 g tofu
– świeży ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)
– papryka pokrojona w słupki
Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej mleko, wodę, cukier i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na bułeczki i ugniatamy ciasto przez 10 minut (jesli jest taka potrzeba to dosypujemy mąki lub dolewamy wody). Formujemy kulę, którą umieszczamy w czystej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy marynatę, miksując wszystkie jej składniki. Tofu kroimy w plasterki (około 0,5 cm), wrzucamy do marynaty i odstawiamy na minimum 30 minut. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,3 cm i wykrawamy okręgi za pomocą szklanki (u mnie wyszło ich około 16). Taki placek smarujemy z jednej strony olejem, następnie delikatnie zginamy na pół i układamy na wyciętych z papieru do pieczenia prostokątach. Tak przygotowane bułeczki układamy na dwóch piętrach bambusowej parownicy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ustawiamy je na garnku z gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.
Tofu wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Następnie zdejmuj i na tą samą patelnię wlewamy marynatę, którą redukujemy do konsystencji sosu. Gotowe bao otwieramy, smarujemy sosem, wkładamy tofu, ogórka i paprykę i jemy!