Zupa kalafiorowa z kluskami kładzionymi
5
(1)

Zupa kalafiorowa z kluskami kładzionymi

Porcje

4

Składniki

  • 500g kalafiora (u mnie 1/2 główki)

  • 1,7l bulionu warzywnego

  • 2 marchewki

  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku

  • sól

  • 2 łyżki śmietany 30% lub 18%

  • Kluski kładzione
  • 100 g mąki

  • 1 jajko

  • 4 łyżki wody

  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis

  • W garnku na oleju, podsmażamy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę.
  • Następnie dodajemy pokrojonego na małe różyczki kalafiora wraz z jego twarda częścią, która później wyrzucimy. Doprawiamy solą, chwile podsmażamy i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kluski.
  • Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy wodę oraz sól i mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę.
  • Do gotującej się zupy wkładamy łyżkę, którą następnie nabieram kluska wielkości 1/3 łyżki i znowu wkłady do zupy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całą masę.
  • Z zupy wyławiamy twardą część kalafiora, doprawiamy natką pietruszki, śmietaną i podajemy.
zupa-kalafiorowa

W garnku na oleju, podsmażamy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę.

Następnie dodajemy pokrojonego na małe różyczki kalafiora wraz z jego twarda częścią, która później wyrzucimy. Doprawiamy solą, chwile podsmażamy i zalewamy bulionem.

Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kluski.

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy wodę oraz sól i mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę.

Do gotującej się zupy wkładamy łyżkę, którą następnie nabieram kluska wielkości 1/3 łyżki i znowu wkłady do zupy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całą masę.

Z zupy wyławiamy twardą część kalafiora, doprawiamy natką pietruszki, śmietaną i podajemy.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments