Zupa kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną
5
(2)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną

Porcje

5

Czas

30

minutes

Powrót do dzieciństwa, czyli kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną. A wy jakie macie ulubione zupy?

Składniki

  • 1 l bulionu

  • 500 g kalafiora

  • 200-300 g ziemniaków

  • 30 g kaszy jęczmiennej

  • 2 marchewki

  • 2 łyżki śmietanki 30%

  • koprek

  • sól

  • pieprz

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przepis

  • Kalafiora myjemy, oczyszczamy i wycinamy twardą część, kroimy na różyczki. 
  • Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Zagotowujemy bulion, wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (twardą część również, doda smaku, a później ją wyrzucimy). Znowu gotujemy pod przykryciem, aż nasze warzywa będą miękkie, około 10-15 minut (trzeba sprawdzać).
  • Zupę doprawiamy i zabielamy śmietanką. Smacznego!

Powrót do dzieciństwa, czyli kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną. A wy jakie macie ulubione zupy?

Składniki:
– 1 litr bulionu
– 500g kalafiora
– 200-300g ziemniaków
– 30 g kaszy jęczmiennej
– 2 marchewki
– 2 łyżki śmietanki 30%
– koperek
– sól
– pieprz
– 1/2 łyżeczki kurkumy

Kalafiora myjemy, oczyszczamy i wycinamy twardą część, kroimy na różyczki. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy bulion, wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (twardą część również, doda smaku, a później ją wyrzucimy). Znowu gotujemy pod przykryciem, aż nasze warzywa będą miękkie, około 10-15 minut (trzeba sprawdzać). Zupę doprawiamy i zabielamy śmietanką. Smacznego!

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments