Zupa Meksykańska!
5
(1)

Zupa Meksykańska!

Porcje

4

Dziś zabieram was do meksyku na pyszną i sycącą zupę! Moim sekretem jest zmiksowanie części składników, ale o tym przeczytacie niżej.

Składniki

  • 1 l bulionu

  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej

  • 1 marchewka (około 80 g)

  • 1 batat (około 160 g)

  • 1 dymka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cm imbiru

  • 1 puszka kukurydzy (200 g)

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)

  • 1/2 puszki pomidorów pelati

  • 1 łyżeczka: oregano, słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki kuminu

  • sól

  • chili

  • olej

  • świeża kolendra

  • limonka

  • Dodatek do zupy
  • tortilla lub ryż

Przepis

  • Na lekko rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy drobno prokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu z chili, oregano, słodką papryką, kuminem i solą.
  • W tym czasie myjemy i obieramy (te które tego wymagają) warzywa (batata, marchewkę i paprykę). Wszystkie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników na patelni.
  • Mieszamy i lekko podsmażamy.
  • Wszystko przekładamy do garnka i wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut (tak aby warzywa były miękkie ale nie rozgotowane).
  • Po tym czasie dodajemy pomidory, kukurydzę i 1/2 fasoli. Gotujemy przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
  • Do blendera wrzucamy resztę fasoli, 1 chochlę zupy (wraz z warzywami) oraz 1 chochlę samego bulionu. miksujemy na gładki płyn i dolewamy do zupy.
  • Na koniec doprawiamy solą, limonką oraz świeżą kolendrą. Możemy podawać na rożne sposoby, ja pierwszego dnia podałam z plackami tortilli, a drugiego z ryżem.

Na lekko rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy drobno prokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu z chili, oregano, słodką papryką, kuminem i solą.

W tym czasie myjemy i obieramy (te które tego wymagają) warzywa (batata, marchewkę i paprykę). Wszystkie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników na patelni.

Mieszamy i lekko podsmażamy. Wszystko przekładamy do garnka i wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut (tak aby warzywa były miękkie ale nie rozgotowane).

Po tym czasie dodajemy pomidory, kukurydzę i 1/2 fasoli. Gotujemy przez minutę i zdejmujemy z ognia.

Do blendera wrzucamy resztę fasoli, 1 chochlę zupy (wraz z warzywami) oraz 1 chochlę samego bulionu. Miksujemy na gładki płyn i dolewamy do zupy.

Na koniec doprawiamy solą limonką oraz świeżą kolendrą. Możemy podawać na rożne sposoby, ja pierwszego dnia podałam z plackami tortilli, a drugiego z ryżem.

Jak oceniasz ten przepis?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Koniecznie zagłosuj!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments