Carbonara z dodatkami
Carbonara z dodatkami
2
15
minutesRobicie carbonare ze śmietaną czy bez? Dzisiaj wrzucam wam przepis na ten pyszny makaron, u mnie z dodatkiem suszonych pomidorów i cukini.
Składniki
70 g boczku wędzonego
110 g cukinii
5 suszonych pomidorów z zalewy
2 ząbki czosnku
220 g makaronu pappardelle
3 żółtka
sól
pieprz
parmezan
pestki dyni
Przepis
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron (gotujemy mocno al dente).
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnie i podsmażamy, gdy lekko zbrązowieje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważamy, aby się nie przypalił.
- Teraz na patelnię wrzucamy startą cukinię. Smażymy przez 2 minuty, po tym czasie dodajemy pokrojone suszone pomidory, pestki dyni i makaron z odrobiną wody z gotowania.
- Wszystko razem smażymy przez minutę, zdejmujemy z ognia i wbijamy żółtka (makaron nie może być bardzo gorący bo się zetną) i energicznie mieszamy.
- Doprawiamy solą pieprzem i dużą ilością parmezanu. Mieszamy i podajemy
Carbonara z dodatkami
– 70 g boczku wędzonego
– 110 g cukinii
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– 2 ząbki czosnku
– 220 g makaronu pappardelle
– 3 żółtka
– sól
– pieprz
– parmezan
– pestki dyni
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron (gotujemy mocno al dente). Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnie i podsmażamy, gdy lekko zbrązowieje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważamy, aby się nie przypalił. Teraz na patelnię wrzucamy startą cukinię. Smażymy przez 2 minuty, po tym czasie dodajemy pokrojone suszone pomidory, pestki dyni i makarona z odrobiną wody z gotowania. Wszystko razem smażymy przez minutę, zdejmujemy z ognia i wbijamy żółtka (makaron nie może być bardzo gorący bo się zetną). Doprawiamy solą pieprzem i dużą ilością parmezanu. Mieszamy i podajemy