Curry z kurczakiem i warzywami
Curry z kurczakiem i warzywami
4
Składniki
2 piersi z kurczaka
1/2 kalafiora
1 mała cukinia
400 ml mleczka kokosowego
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek żółtej pasty curry
1 cebula
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
słodka papryka
- Pasta do kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka posiekanego imbiru
startej skórki z 1 limonki⠀
1 łyżka soku z limonki⠀
sól
olej
Przepis
- Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Posypujemy dużą ilością soli i pieprzu.
- W miseczce robimy pastę, mieszamy czosnek, cynamon, imbir, 1 łyżkę oleju, sok i skórkę z limonki. Następnie nacieramy nią kurczaka i odstawiamy na minimum 30 minut a najlepiej na całą noc.
- Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy przez minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy z każdej strony tak aby zamknąć w nim soki (może być lekko surowy, pózniej będziemy go jeszcze gotować). Następnie wszystko przekładamy do miseczki.
- Na tej samej patelni podsmażamy umytą i pokrojoną w plasterki cukinie. Doprawiamy solą oraz słodką papryką. Gdy będzie al dente dodajemy różyczki kalafiora, wsypujemy cukier, pastę curry i kurkumę. Całość mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy nasz curry przez około 10 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia. Następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka z cebulą i gotujemy jeszcze 4 minuty.
- Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę ( możemy najpierw do śmietany dodać odrobinę naszego curry, aby mieć pewność, że się nie zważy) i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy, ja zazwyczaj dodaje więcej soku z limonki. Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.⠀⠀⠀⠀
⠀⠀
Pyszne żółte curry z kurczakiem i warzywami⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Posypujemy dużą ilością soli i pieprzu.
W miseczce robimy pastę, mieszamy czosnek, cynamon, imbir, 1 łyżkę oleju, sok i skórkę z limonki. Następnie nacieramy nią kurczaka i odstawiamy na minimum 30 minut a najlepiej na całą noc.
Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy przez minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy z każdej strony tak aby zamknąć w nim soki (może być lekko surowy, pózniej będziemy go jeszcze gotować). Następnie wszystko przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażamy umytą i pokrojoną w plasterki cukinie. Doprawiamy solą oraz słodką papryką. Gdy będzie al dente dodajemy różyczki kalafiora, wsypujemy cukier, pastę curry i kurkumę. Całość mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy nasz curry przez około 12 minut. Następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka z cebulą i gotujemy jeszcze 4 minuty.
Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę ( możemy najpierw do śmietany dodać odrobinę naszego curry, aby mieć pewność, że się nie zważy) i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy, ja zazwyczaj dodaje więcej soku z limonki. Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pyszne nawet w wersji wegetariańskiej.