Domowe pesto
Domowe pesto
Porcje
4
Czas
15
minutesSkładniki
2 szklanki świeżej bazylii
1/2 szklanki parmezanu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki orzechów pinii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 kostki lodu*
Przepis
- Do miksera wrzucamy liście bazlii (polecam zrobić to dokładnie ponieważ części łodygi mogą dodać gorzkiego posmaku, a tego nie chcemy), orzechy i kostkę lodu.
- Miksując stopniowo dodajemy czosnek, parmezan i kolejną kostkę lodu.
- Na sam koniec wlewamy oliwę z oliwek, miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Uwagi
- * bazylia pod wpływem ciepła traci swoje właściwości, lód utrzyma temperaturę
Do miksera wrzucamy liście bazlii (polecam zrobić to dokładnie ponieważ części łodygi mogą dodać gorzkiego posmaku, a tego nie chcemy), orzechy i kostkę lodu.
Miksując stopniowo dodajemy czosnek, parmezan i kolejną kostkę lodu.
Na sam koniec wlewamy oliwę z oliwek, miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.