Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami
9
Składniki
350 g mąki
15 g świeżych drożdży
150 g ciepłego mleka
50 g masła
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
- Kruszonka
60 g zimnego masła
90 g mąki
60 g cukru
- Lukier
60 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki wody
- Dodatkowo
350 g swieżych lub rozmrożonych truskawek
bułka tarta
Przepis
- Masło rozpuszczamy w garnuszku.
- W miseczce robimy zaczyn z drożdży, 1/2 mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżkami maki. Odstawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez około 6 minut. Formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 2h do wyrośnięcia.
- Formujemy 9 kulek które umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i rozcieramy je za pomocą dłoni tak, aby powstały małe grudki ciasta.
- Wracamy do naszych drożdżówek! Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienia na truskawki, opruszamy je bułką tartą i umieszczamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut, gdy ostygną dekorujemy je lukrem i jemy!
Masło rozpuszczamy w garnuszku.
W miseczce robimy zaczyn z drożdży, 1/2 mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżkami maki. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez około 6 minut. Formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 2h do wyrośnięcia.
Formujemy 9 kulek które umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i rozcieramy je za pomocą dłoni tak, aby powstały małe grudki ciasta.
Wracamy do naszych drożdżówek! Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienia na truskawki, opruszamy je bułką tartą i umieszczamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut, gdy ostygną dekorujemy je lukrem i jemy!
Zrobiłam i wyszły pyszne
Super, ciesze się bardzo!
Przepyszne!! Polecam
Dziękuję 🙂