Enchilada z wołowiną
Enchilada z wołowiną
4
50
minutesDziś miałam swój debiut z meksykańskim tradycyjnym daniem: enchilada. Musze przyznać, że wyszło bardzo dobre.
Składniki
500 g mielonej wołowiny
150 g zmiksowanej czarnej (lub czerwonej) fasoli (robimy to za pomocą blendera)
100 g czarnej (lub czerwonej) fasoli
kilka łyżek kukurydzy (według uznania)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki chilli (lub więcej jeśli lubimy ostre)
sól
- Sos Enchilada
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki
400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
150 ml wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka oregano
4 łyżeczki cukru
sól
pieprz
- Dodatkowo
6 placków tortilli
ser żółty
natka lub kolendra
Przepis
- Zaczynamy od sosu. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę. Mieszamy ze sobą oba składniki, aż do konsystencji zasmażki.
- Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, przyprawy, a na końcu wlewamy wodę. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 6 minut. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu uważając żeby nic się nie przypaliło. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy na złoto-brązowo.
- Następnie dodajemy pastę z fasoli, fasolę, kukurydzę i 6 łyżek wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 6 minut (co jakiś czas mieszając).
- Rozkładamy placki tortilli, na każdej układamy mięso i zawijamy je w rulony, które następnie układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
- Całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem wraz z natką pietruszki lub kolendry.
- Wkładamy przykryte folią do piekarnika na 10 minut po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 22 minuty ( na 2 ostatnie minuty ustawiamy termoobieg).
Dziś miałam swój debiut z meksykańskim tradycyjnym daniem: enchilada. Musze przyznać, że wyszło bardzo dobre.
Enchilada z wołowiną
– 500 g mielonej wołowiny
– 150 g zmiksowanej czarnej (lub czerwonej) fasoli
– 100 g czarnej (lub czerwonej) fasoli
– kilka łyżek kukurydzy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1/3 łyżeczki chilli
– sól
– 6 placków tortilli
– ser żółty
– natka lub kolendra
Sos enchilada:
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mąki
– 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
– 150 ml wody
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 4 łyżeczki cukru
– pieprz
– sól
Zaczynamy od sosu. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę. Mieszamy ze sobą oba składniki, aż do konsystencji zasmażki.
Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, przyprawy, a na końcu wlewamy wodę. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 6 minut. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu uważając żeby nic się nie przypaliło. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy na złoto-brązowo.
Następnie dodajemy pastę z fasoli, fasolę, kukurydzę i 6 łyżek wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 6 minut (co jakiś czas mieszając).
Rozkładamy placki tortilli, na każdej układamy mięso i zawijamy je w rulony, które następnie układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
Całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem wraz z natką pietruszki lub kolendry.
Wkładamy przykryte folią do piekarnika na 10 minut po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 22 minuty ( na 2 ostatnie minuty ustawiamy termoobieg).