| | | | | | | | |

Francuski deser Clafoutis

4.7
(15)

Francuski deser Clafoutis

Porcje

4

Czas

55

minutes

Francuski deser Clafoutis, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie w wersji z malinami i truskawkami. Szybki, prosty i pyszny. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki

  • 300-400 g truskawek i malin

  • 60 g mąki pszennej

  • 130 g cukru

  • 200 g mleka

  • 200 g śmietanki 30%

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • masło do natłuszczenia formy do zapiekania

Przepis

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę do zapiekania natłuszczamy masłem i odstawiamy.
  • W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki (bez owoców) i miksujemy za pomocą blendera (ma być płynnej konsystencji)
  • Zawartość miski przelewamy do naczynia, wrzucamy pokrojone owoce i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
  • Możemy jeść ciepłe, ale najlepiej smakuje, gdy ostygnie. Smacznego!

Francuski deser Clafoutis, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie w wersji z malinami i truskawkami. Szybki, prosty i pyszny. Przepis znaleziony tutaj.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Formę do zapiekania natłuszczamy masłem i odstawiamy.

W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki (bez owoców) i miksujemy za pomocą blendera (ma być płynnej konsystencji)

Zawartość miski przelewamy do naczynia, wrzucamy pokrojone owoce i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.

Możemy jeść ciepłe, ale najlepiej smakuje, gdy ostygnie. Smacznego!

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments