Francuski deser Clafoutis
Francuski deser Clafoutis
4
55
minutesFrancuski deser Clafoutis, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie w wersji z malinami i truskawkami. Szybki, prosty i pyszny. Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
300-400 g truskawek i malin
60 g mąki pszennej
130 g cukru
200 g mleka
200 g śmietanki 30%
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
masło do natłuszczenia formy do zapiekania
Przepis
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Formę do zapiekania natłuszczamy masłem i odstawiamy.
- W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki (bez owoców) i miksujemy za pomocą blendera (ma być płynnej konsystencji)
- Zawartość miski przelewamy do naczynia, wrzucamy pokrojone owoce i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
- Możemy jeść ciepłe, ale najlepiej smakuje, gdy ostygnie. Smacznego!
Francuski deser Clafoutis, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie w wersji z malinami i truskawkami. Szybki, prosty i pyszny. Przepis znaleziony tutaj.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do zapiekania natłuszczamy masłem i odstawiamy.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki (bez owoców) i miksujemy za pomocą blendera (ma być płynnej konsystencji)
Zawartość miski przelewamy do naczynia, wrzucamy pokrojone owoce i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
Możemy jeść ciepłe, ale najlepiej smakuje, gdy ostygnie. Smacznego!