pita
| | | |

Homemade Pita!

0
(0)

Homemade Pita!

Porcje

4

Czas

50

minutes

Składniki

  • 300g mąki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 50g masła

  • 180 ml mleka

  • olej

Przepis

  • W garnku podgrzewamy masło z mlekiem (do rozpuszczenia).
  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ostudzone mleko i zagniatamy ciasto (jeśli jest taka potrzeba to podsypujemy mąką).
  • Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.
  • Ciasto dzielimy na 4 części z których formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm.
  • Na rozgrzanym oleju na średnim ogniu smażymy pity, około 1-2 minut z każdej strony (mają się ładnie zarumienić, pamiętajcie, żeby układać je równo na patelni, nie mogą być wywinięte lub zagięte).
  • Gorące pity owijamy ręcznikiem, aby zachowały swoją miękkość.

W garnku podgrzewamy masło z mlekiem (do rozpuszczenia). Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ostudzone mleko i zagniatamy ciasto (jeśli jest taka potrzeba to podsypujemy mąką).

Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut. Ciasto dzielimy na 4 części z których formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm.

Na rozgrzanym oleju na średnim ogniu smażymy pity, około 1-2 minut z każdej strony (mają się ładnie zarumienić, pamiętajcie, żeby układać je równo na patelni, nie mogą być wywinięte lub zagięte). Gorące pity owijamy ręcznikiem, aby zachowały swoją miękkość.

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments