Homemade Pita!
Homemade Pita!
Porcje
4
Czas
50
minutesSkładniki
300g mąki
1/2 łyżeczki soli
50g masła
180 ml mleka
olej
Przepis
- W garnku podgrzewamy masło z mlekiem (do rozpuszczenia).
- Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ostudzone mleko i zagniatamy ciasto (jeśli jest taka potrzeba to podsypujemy mąką).
- Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.
- Ciasto dzielimy na 4 części z których formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm.
- Na rozgrzanym oleju na średnim ogniu smażymy pity, około 1-2 minut z każdej strony (mają się ładnie zarumienić, pamiętajcie, żeby układać je równo na patelni, nie mogą być wywinięte lub zagięte).
- Gorące pity owijamy ręcznikiem, aby zachowały swoją miękkość.
W garnku podgrzewamy masło z mlekiem (do rozpuszczenia). Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ostudzone mleko i zagniatamy ciasto (jeśli jest taka potrzeba to podsypujemy mąką).
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut. Ciasto dzielimy na 4 części z których formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm.
Na rozgrzanym oleju na średnim ogniu smażymy pity, około 1-2 minut z każdej strony (mają się ładnie zarumienić, pamiętajcie, żeby układać je równo na patelni, nie mogą być wywinięte lub zagięte). Gorące pity owijamy ręcznikiem, aby zachowały swoją miękkość.