jajka-po-wiedeńsku
| | | | | | |

Jajka po Wiedeńsku

5
(2)

Jajka po Wiedeńsku

Porcje

2

Po ostatnim quizie na instagramie stwierdziłam, że chyba mało osób zna jajka po wiedeńsku, czas to nadrobić bo są pysznym pomysłem na śniadanie!

Składniki

  • 4 jajka

  • 2 słoiki lub szklanki (osobiście polecam słoiki ponieważ szklanka raz mi pękła)

  • 1 pomidor

  • ciabata lub chleb

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

  • czosnek granulowany

Przepis

  • Do słoików wbijamy po 2 jajka.
  • W rondelku zagotowujemy wodę (tak aby sięgała 3/4 wysokości słoika), gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ogień (u mnie z 8 na 5/4). Słoiki delikatnie wstawiamy do wrzątku i gotujemy przez około 7-10 minut. Czas może być różny w zależności od wielkości jajek czy grubości szkła. Pod koniec można przykryć garnek przykrywką.
  • W tym czasie myjemy pomidora, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą, bazylią oraz czosnkiem i mieszamy.
  • Ciabatę kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
  • Nasze słoiki wyjmujemy, gdy białko się zetnie, natomiast żółtka pozostaje płynne. Nie przejmujcie się jeśli dokoła żółtka widzicie trochę nie ściętego białka, tak ma być, gdy całość zamieszany białko się zetnie.
  • Pieprzymy, solimy, dodajemy kawałek masła, lekko mieszamy i dodajemy nasze pomidory wraz z ciabatą.

Jajka po Wiedeńsku

4 jajka
– 2 słoiki lub szklanki (osobiście polecam słoiki ponieważ szklanka raz mi pękła)
– 1 pomidor
– ciabata lub chleb
– masło
– sól
– pieprz
– bazylia
– czosnek granulowany

Do słoików wbijamy po 2 jajka. W rondelku zagotowujemy wodę (tak aby sięgała 3/4 wysokości słoika), gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ogień (u mnie z 8 na 5/4). Słoiki delikatnie wstawiamy do wrzątku i gotujemy przez około 7-10 minut. Czas może być różny w zależności od wielkości jajek czy grubości szkła. W tym czasie myjemy pomidora, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą, bazylią oraz czosnkiem i mieszamy. Ciabatę kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Nasze słoiki wyjmujemy gdy białko się zetnie, natomiast żółtka pozostają płynne. Nie przejmujcie się jeśli dokoła żółtka widzicie jeszcze nie ścięte białko, tak ma być, gdy całość zamieszany białko się zetnie. Pieprzymy, solimy, dodajemy kawałek masła, lekko mieszamy i dodajemy nasze pomidory wraz z ciabatą. Smacznego!

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments