Kuchnia | Posiłki | Wegańska | Wegetariańska | Zupy
Krem z batatów i masła orzechowego
Krem z batatów i masła orzechowego
Porcje
5
Czas
50
minutesSkładniki
2 duże bataty
1 marchewka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
szczypta przyprawy chilli
słodka papryka w proszku
1 liść laurowy
1 łyżka oleju
sól
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
orzeszki ziemne (dodatek)
Przepis
- Czosnek obieramy z łupiny, cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w kostkę.
- Przygotowane warzywa podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju i dodajemy przyprawy.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone bataty.
- Całość zalewamy wodą (1 cm nad warzywami) i gotujemy pod przykryciem około 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Następnie wszystko miksujemy, dodajemy masło orzechowe, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Podajemy z prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Czosnek obieramy z łupiny, cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w kostkę.Przygotowane warzywa podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju i dodajemy przyprawy.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone bataty.Całość zalewamy wodą (1 cm nad warzywami) i gotujemy pod przykryciem około 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Następnie wszystko blendujemy, dodajemy masło orzechowe, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Podajemy z prażonymi orzeszkami ziemnymi.