Krupnik
Krupnik
Porcje
4
Czas
1
hour15
minutesSkładniki
1,2 l wody
3 małe marchewki
1/2 korzenia selera
por
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
2 małe ziemniaki lub 1 duży
1/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
lubczyk
sól
pieprz
Przepis
- Cebulę i pora podsmażamy na oleju, następnie zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, korzeń selera, liść laurowy i ziele angielskie.
- Bulion gotujemy około 40-50 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przecedzamy, zostawiając tylko pokrojoną w kostkę marchewkę i doprawiamy.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i płuczemy kaszę pod zimną wodą.
- Do gotującego się bulionu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.
Cebulę i pora podsmażamy na oleju, następnie zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, korzeń selera, liść laurowy i ziele angielskie.
Bulion gotujemy około 40-50 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przecedzamy, zostawiając tylko pokrojoną w kostkę marchewkę i doprawiamy.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i płuczemy kaszę pod zimną wodą.
Do gotującego się bulionu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu.