kurczak-po-koreańsku
| | | | | | |

Kurczak po koreańsku

5
(3)

Kurczak po koreańsku

Porcje

4

Lubicie kuchnie azjatycką? Jeśli tak to koniecznie przeczytajcie post do końca bo właśnie wrzucam wam przepis na pysznego kurczaka w stylu koreańskim.

Składniki

  • około 500-600 g piersi kurczaka

  • Marynata
  • 4 łyżki maślanki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

  • pieprz

  • Panierka
  • 40 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • chili

  • 1/2 proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

  • Sos
  • 2 łyżki miodu

  • 4 łyżki cukru brązowego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • orzeszki ziemne lub sezam do posypania

Przepis

  • Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
  • Mięso wstawiamy do miski wraz ze składnikami na marynatę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Kurczaka wyjmujemy z lodówki i lekko odsączamy z maślanki.
  • W tym czasie w drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na panierkę. Mięso obtaczamy w mieszance i układamy na talerzu.
  • Na głęboką patelnię lub do garnka wlewamy olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony). Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorący i wtedy wrzucamy kawałki kurczaka (w zależności od średnicy naczynia wrzucamy tyle kawałków, aby się nie posklejały i nie obniżyły temperatury oleju).
  • Smażymy przez około 3-5 minut, musimy sprawdzać i wyjąć jak będą złoto-brązowe *w międzyczasie możemy lekko rozgrzać piekarnik, żeby wstawić do niego już przygotowane kawałki kurczaka, aby nie straciły ciepła podczas dosmażania pozostałych kawałków*
  • W tym czasie na drugiej patelni wrzucamy składniki sosu. Redukujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
  • Usmażonego kurczaka obtaczamy w sosie i posypujemy orzeszkami lub sezamem. Danie możemy podać z ryżem i sałatką. Smacznego!

Lubicie kuchnie azjatycką? Jeśli tak to koniecznie przeczytajcie post do końca bo właśnie wrzucam nowy przepis: kurczak po koreańsku.

3-4 porcje
– około 500-600 g piersi kurczaka
Marynata
– 4 łyżki maślanki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
– pieprz
Panierka:
– 40 g mąki pszennej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki tymianku
– chili
– 1/2 proszku do pieczenia
– olej
Sos
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki cukru brązowego
– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 2 łyżki oleju sezamowego
– orzeszki ziemne do posypania lub sezam

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski wraz ze składnikami na marynatę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i lekko odsączamy z maślanki. W tym czasie w drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na panierkę. 

Mięso obtaczamy w mieszance i układamy na talerzu. Na głęboką patelnię lub do garnka wlewamy olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony). Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorący i wtedy wrzucamy kawałki kurczaka (w zależności od średnicy naczynia wrzucamy tyle kawałków, aby się nie posklejały i nie obniżyły temperatury oleju). Smażymy przez około 3-5 minut, musimy sprawdzać i wyjąć jak będą złoto-brązowe.

Lekko rozgrzewamy piekarnik i wkładamy do niego zrobione już kawałki mięsa, aby nie wystygły podczas smażenia pozostałych kawałków. W tym czasie na drugiej patelni wrzucamy składniki sosu. Redukujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Usmażonego kurczaka obtaczamy w sosie i posypujemy orzeszkami lub sezamem. Możemy podać z ryżem i sałatką. Smacznego!



kurczak po koreańsku

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments