Kurczak po koreańsku
Kurczak po koreańsku
4
Lubicie kuchnie azjatycką? Jeśli tak to koniecznie przeczytajcie post do końca bo właśnie wrzucam wam przepis na pysznego kurczaka w stylu koreańskim.
Składniki
około 500-600 g piersi kurczaka
- Marynata
4 łyżki maślanki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz
- Panierka
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
chili
1/2 proszku do pieczenia
olej do smażenia
- Sos
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru brązowego
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżki oleju sezamowego
orzeszki ziemne lub sezam do posypania
Przepis
- Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
- Mięso wstawiamy do miski wraz ze składnikami na marynatę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Kurczaka wyjmujemy z lodówki i lekko odsączamy z maślanki.
- W tym czasie w drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na panierkę. Mięso obtaczamy w mieszance i układamy na talerzu.
- Na głęboką patelnię lub do garnka wlewamy olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony). Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorący i wtedy wrzucamy kawałki kurczaka (w zależności od średnicy naczynia wrzucamy tyle kawałków, aby się nie posklejały i nie obniżyły temperatury oleju).
- Smażymy przez około 3-5 minut, musimy sprawdzać i wyjąć jak będą złoto-brązowe *w międzyczasie możemy lekko rozgrzać piekarnik, żeby wstawić do niego już przygotowane kawałki kurczaka, aby nie straciły ciepła podczas dosmażania pozostałych kawałków*
- W tym czasie na drugiej patelni wrzucamy składniki sosu. Redukujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
- Usmażonego kurczaka obtaczamy w sosie i posypujemy orzeszkami lub sezamem. Danie możemy podać z ryżem i sałatką. Smacznego!
Lubicie kuchnie azjatycką? Jeśli tak to koniecznie przeczytajcie post do końca bo właśnie wrzucam nowy przepis: kurczak po koreańsku.
3-4 porcje
– około 500-600 g piersi kurczaka
Marynata
– 4 łyżki maślanki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
– pieprz
Panierka:
– 40 g mąki pszennej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki tymianku
– chili
– 1/2 proszku do pieczenia
– olej
Sos
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki cukru brązowego
– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 2 łyżki oleju sezamowego
– orzeszki ziemne do posypania lub sezam
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski wraz ze składnikami na marynatę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i lekko odsączamy z maślanki. W tym czasie w drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na panierkę.
Mięso obtaczamy w mieszance i układamy na talerzu. Na głęboką patelnię lub do garnka wlewamy olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony). Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorący i wtedy wrzucamy kawałki kurczaka (w zależności od średnicy naczynia wrzucamy tyle kawałków, aby się nie posklejały i nie obniżyły temperatury oleju). Smażymy przez około 3-5 minut, musimy sprawdzać i wyjąć jak będą złoto-brązowe.
Lekko rozgrzewamy piekarnik i wkładamy do niego zrobione już kawałki mięsa, aby nie wystygły podczas smażenia pozostałych kawałków. W tym czasie na drugiej patelni wrzucamy składniki sosu. Redukujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Usmażonego kurczaka obtaczamy w sosie i posypujemy orzeszkami lub sezamem. Możemy podać z ryżem i sałatką. Smacznego!
kurczak po koreańsku