Lasagne z ricottą
Lasagne z ricottą
4
Składniki
- Sos
250 g mięsa mielonego wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
2-3 ząbki czosnku
700 g passaty pomidorowej
200 g pomidorów krojonych
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki oregano
- Dodatkowo
1/2 opakowania ricotty
1 mozarella
ser żółty gouda
parmezan
płaty na lasagne
łyżka oleju
Przepis
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony, aż będzie złoto-brązowe. Mięso odkładamy do miseczki (wyjmujemy łyżką cedzakową, zostawiając sok który wypłyną).
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i paprykę przez około 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
- Warzywa wraz z mięsem przekładamy do garnka, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut.
- Dodajemy passatę, pomidory oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut.
- W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotujemy nasz makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Pamiętamy o częstym mieszaniu aby zapobiec przywieraniu i sklejaniu makaronu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i delikatnie oddzielamy płaty.
- W miseczce łączymy ze sobą mozzarelle, goude i parmezan (dałam na oko, musi wystarczyć na około 4 warstwy)
- Przygotowujemy formę o zbliżonych wymiarach 26×15 cm. Na jej dno wylewamy kilka łyżek sosu, następnie kładziemy warstwę makaronu i znowu sos, a na to mieszanka sera i 1/4 ricotty i znowu makaron i tak na zmianę.
- Formę zakrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, włączamy opcję grill i pieczemy kolejne 5 minut.
Lasagne z ricottą
- Sos
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej
- 200 g pomidorów krojonych
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżeczki oregano
- Dodatkowo
- 1/2 opakowania ricotty
- 1 mozarella
- ser żółty gouda
- parmezan
- płaty na lasagne
- łyżka oleju
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony, aż będzie złoto-brązowe. Mięso odkładamy do miseczki (wyjmujemy łyżką cedzakową, zostawiając sok który wypłyną).
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i paprykę przez około 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
Warzywa wraz z mięsem przekładamy do garnka, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy passatę, pomidory oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut.
W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotujemy nasz makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Pamiętamy o częstym mieszaniu aby zapobiec przywieraniu i sklejaniu makaronu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i delikatnie oddzielamy płaty.
W miseczce łączymy ze sobą mozzarelle, goudę i parmezan (dałam na oko, musi wystarczyć na około 4 warstwy).
Przygotowujemy formę o zbliżonych wymiarach 26×15 cm. Na jej dno wylewamy kilka łyżek sosu, następnie kładziemy warstwę makaronu i znowu sos, a na to mieszanka sera i 1/4 ricotty i znowu makaron i tak na zmianę.
Formę zakrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, włączamy opcję grill i pieczemy kolejne 5 minut.