Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco – Warsztaty kulinarne
Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco – Warsztaty kulinarne
2
45
minutesDziś przygotowałam dla was przepis, który mnie osobiście zachwycił, jest prosty, szybki i dostarcza dużo wartości odżywczych!
Zacznijmy od początku, 24 września miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” w CookUp Studio. Warsztaty prowadzi Szymon Szlendak, a ich celem jest zwiększenie wśród konsumentów
świadomości wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej. Sam temat bardzo mnie zainteresował ponieważ na moim stole rzadko można spotkać ten rodzaj mięsa, teraz wiem, że będzie go dużo więcej.
Główne wartości mięsa indyczego to:
– źródło witaminy D ,B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, Potasu K, Fosforu P, Cynku Zn
– niska zawartość tłuszczów nasyconych, oraz niska zawartość sodu.
– mniejsza zawartość tłuszczu
– wysoka zawartość białka
– prosty w przygotowaniu
Na warsztatach zostały zaprezentowane dwa przepisy, jeden w stylu włoskim, a drugi w stylu greckim, moje serce od zawsze należało do kuchni włoskiej więc wybór najlepszego dania był bardzo prosty. Kremowy sos oraz mięso robią niesamowitą robotę. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki
200 g makaronu rigatoni
300 g mielonego udźca indyczego
80 ml wytrawnego białego wina
40 g masła extra
20 g selera naciowego
20 g marchewki
20 g białej cebuli
20 g zielonego groszku
2 ząbki czosnku
10 g suszonych pomidorów w oleju
40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
sól
pieprz
świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia)
oliwa z oliwek
Przepis
- Z obranych warzyw i szyi indyczej przygotuj ok. 800 ml wywaru.
- Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono rumiany kolor.
- W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu.
- Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości.
- Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło.
- W osobnym garnku ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaj go do sosu mięsnego wraz z odrobiną wody z gotowania.
- Całość gotuj tak długo, aż makaron będzie al dente, a sos zrobi się kremowy.
- Podawaj z tartym parmezanem.
Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco – Warsztaty kulinarne
Dziś przygotowałam dla was przepis, który mnie osobiście zachwycił, jest prosty, szybki i dostarcza dużo wartości odżywczych!
Zacznijmy od początku, 24 września miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” w CookUp Studio. Celem warsztatów jest edukacja konsumentów na temat wartości odżywczych mięsa indyczego oraz jego wysokiej jakości. Sam temat bardzo mnie zainteresował ponieważ na moim stola rzadko można spotkać ten rodzaj drobiu, teraz wiem, że będzie go dużo więcej.
Główne wartości mięsa indyczego to:
– więcej składników mineralnych i witamin (np. potas, cynk, witamina D)
– mniejsza zawartość tłuszczu
– wysoka zawartość białka
– prosty w przygotowaniu
Na warsztatach zostały zaprezentowane dwa przepisy, jeden w stylu włoskim, a drugi w stylu greckim, moje serce od zawsze należało do kuchni włoskiej więc wybór najlepszego dania był bardzo prosty. Koniecznie wypróbujcie!