Pad Thai Wegetariański (bez sosu rybnego).
Pad Thai Wegetariański (bez sosu rybnego).
3
Składniki
- Sos
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżeczki pasty tamaryndowej lub koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
chilli (według uznania, można pominąć)
- Dodatki
200 g makaronu ryżowego
200 g tofu
1 czerwona papryka (pokrojona w słupki)
1 marchewka (pokrojona na wstążki obieraczką)
kiełki fasoli
2 łyżki czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
szczypiorek (pominęłam ponieważ nie miałam w lodówce, ale warto dodać)
garść orzeszków ziemnych
1 jajko
olej
Przepis
- Makaron namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut.
- Wszystkie składniki na sos miksujemy na gładka masę.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę tofu przez około 5 minut.
- Dodajemy czerwoną cebulę i rozbite na omlet jajko. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu i wszystko ze sobą mieszamy.
- Na patelnię wrzucamy paprykę oraz marchewkę, Smażymy, aż warzywa przestaną być surowe, ale ciągle chrupkie.
- Wlewamy sos, makaron z odrobiną wody oraz kiełki. Smażymy aż makaron zmięknie, sos delikatnie się zredukuje i zagęści.
- Doprawiamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz orzechami.
Pad Thai wegetariański
Makaron namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut. Wszystkie składniki na sos miksujemy na gładka masę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę tofu przez około 5 minut. Dodajemy czerwoną cebulę i rozbite na omlet jajko. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu i wszystko ze sobą mieszamy.
Na patelnię wrzucamy paprykę, marchewkę, makaron z odrobiną wody, sos oraz kiełki. Gotujemy 2 minuty.