| | | | | | | |

Pad Thai Wegetariański (bez sosu rybnego).

0
(0)

Pad Thai Wegetariański (bez sosu rybnego).

Porcje

3

Składniki

  • Sos
  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny

  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej lub koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • chilli (według uznania, można pominąć)

  • Dodatki
  • 200 g makaronu ryżowego

  • 200 g tofu

  • 1 czerwona papryka (pokrojona w słupki)

  • 1 marchewka (pokrojona na wstążki obieraczką)

  • kiełki fasoli

  • 2 łyżki czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

  • szczypiorek (pominęłam ponieważ nie miałam w lodówce, ale warto dodać)

  • garść orzeszków ziemnych

  • 1 jajko

  • olej

Przepis

  • Makaron namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut.
  • Wszystkie składniki na sos miksujemy na gładka masę.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę tofu przez około 5 minut.
  • Dodajemy czerwoną cebulę i rozbite na omlet jajko. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu i wszystko ze sobą mieszamy.
  • Na patelnię wrzucamy paprykę oraz marchewkę, Smażymy, aż warzywa przestaną być surowe, ale ciągle chrupkie.
  • Wlewamy sos, makaron z odrobiną wody oraz kiełki. Smażymy aż makaron zmięknie, sos delikatnie się zredukuje i zagęści.
  • Doprawiamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz orzechami.

Pad Thai wegetariański

Makaron namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut. Wszystkie składniki na sos miksujemy na gładka masę.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę tofu przez około 5 minut. Dodajemy czerwoną cebulę i rozbite na omlet jajko. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu i wszystko ze sobą mieszamy.

Na patelnię wrzucamy paprykę, marchewkę, makaron z odrobiną wody, sos oraz kiełki. Gotujemy 2 minuty.

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments