Pizza Neapolitańska z piekarnika
Pizza Neapolitańska z piekarnika
3
Nieskromnie powiem, że jest piękna! Każdy z was może zrobić taką pizze samemu w domu, ze zwykłą mąką typ 650 i zwykłym piekarnikiem. Trochę trzeba się namęczyć, ale ten widok mówi sam za siebie, warto! Podsyłam wam kolejny przepis na pizze, za każdym razem jest inny bo sama eksperymentuje i testuje różne opcje.
Składniki
500 g mąki pszennej 650 (z lidla)
310 g lodowatej wody
9 g soli
6 g oliwy
1 g świeżych drożdży
- Sos biały
25 g jogurtu naturalnego (gęstego) lub śmietany
70 g mascarpone
3 g oliwy
tymianek
sól
Przepis
- W misce rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli po 5 minutach dalej mocno się klei (u mnie tak było) to blat podsypujemy mąką. Wyrabiamy 10-15 minut i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe kulki i układamy w szczelnie zamykanych pudelkach (powinny być dość sporych rozmiarów). Zostawiamy na 6h na blacie. Następnie na noc do lodówki (u mnie 14h) i wyjmujemy 5-6h przed pieczeniem (wyjmowanie z pojemników nie jest proste, aby to sobie ułatwić zawsze kulki układamy na przykrywkach, czyli pudełka są do góry nogami. Możemy je lekko spryskać oliwą, bardzo ważne jest to, aby ciasta nie uszkodzić).
- Moje ciasto dość mocno się rozlało, z tego powodu po wyjęciu z lodówki, jeszcze raz uformowałam kulki, które następnie znowu zamknęłam w pojemnikach (na 3-4h przed pieczeniem).
- Piekarnik z blachą rozgrzewamy godzinę wcześniej z maksymalną temperaturą z funkcją grila (u mnie 270 stopni). Ciasto formujemy za pomocą dłoni, zaczynamy od środka, nie ruszając brzegów. Drzwi od piekarnika lekko uchylamy. Nasz placek kładziemy na rozgrzaną wcześniej patelnie i na niej układamy dodatki. Z patelni wrzucamy ją do piekarnika na najwyższy poziom i pieczemy z uchylonymi drzwiczkami. Czas u każdego będzie inny, u mnie około 4 minut.

Pizza Neapolitańska z piekarnika
Nieskromnie powiem, że jest piękna! Każdy z was może zrobić taką pizze samemu w domu, ze zwykłą mąką typ 650 i zwykłym piekarnikiem. Trochę trzeba się namęczyć, ale ten widok mówi sam za siebie, warto! Podsyłam wam kolejny przepis na pizze, za każdym razem jest inny bo sama eksperymentuje i testuje różne opcje.
W misce rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli po 5 minutach dalej mocno się klei (u mnie tak było) to blat podsypujemy mąką. Wyrabiamy 10-15 minut i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe kulki i układamy w szczelnie zamykanych pudelkach (powinny być dość sporych rozmiarów). Zostawiamy na 5h na blacie. Następnie na noc do lodówki (u mnie 14h) i wyjmujemy 5-6h przed pieczeniem (wyjmowanie z pojemników nie jest proste, aby to sobie ułatwić zawsze kulki układamy na przykrywkach, czyli pudełka są do góry nogami. Możemy je lekko spryskać oliwą, bardzo ważne jest to, aby ciasta nie uszkodzić).
Moje ciasto dość mocno się rozlało, z tego powodu po wyjęciu z lodówki, jeszcze raz uformowałam kulki, które następnie znowu zamknęłam w pojemnikach (na 3-4h przed pieczeniem).
Piekarnik z blachą rozgrzewamy godzinę wcześniej z maksymalną temperaturą z funkcją grila (u mnie 270 stopni). Ciasto formujemy za pomocą dłoni, zaczynamy od środka, nie ruszając brzegów. Drzwi od piekarnika lekko uchylamy. Nasz placek kładziemy na rozgrzaną wcześniej patelnie i na niej układamy dodatki. Z patelni wrzucamy ją do piekarnika na najwyższy poziom i pieczemy z uchylonymi drzwiczkami. Czas u każdego będzie inny, u mnie około 4 minut.
A tutaj znajdziecie przepis na pizza na cienkim cieście.
pizza neapolitańska z piekarnika