Przepis na pizze
Przepis na pizze
4
Składniki
- Ciasto
500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy ale może być tortowa)
7 g suszonych drożdży
350 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
- Do podsypania
mąka
kasza manna
Przepis
- W miseczce rozpuszczamy drożdże z odrobiną letniej wody (nie gorąca), łyżeczką cukru i łyżeczką maki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut (roztwór powinien podwoić swoją objętość).
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Całość zagniatamy przez około 6 minut (ciasto musi być sprężyste i nie może się kleić). Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej jeśli mamy czas (maksymalnie 2h).
- Ciasto dzielimy na 2 lub 3 kule (w zależności od tego jakiej wielkości pizze chcemy).
- Pizze podsypujemy mąką i kaszą manną (dzięki temu nie będzie przywierać do blachy i będzie super chrupiąca), wałkujemy.
- Następnie ciasto przenosimy na blachę (❗️nie używamy papieru do pieczenia ani oleju❗️) układamy sos i nasze ulubione dodatki.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (230 stopni, najniższy poziom) i pieczemy około 10 minut, ale u każdego ten czas może być inny więc najlepiej sprawdzać co jakiś czas.
W miseczce rozpuszczamy drożdże z odrobiną letniej wody (nie gorąca), łyżeczką cukru i łyżeczką maki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut (roztwór powinien podwoić swoją objętość).
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Całość zagniatamy przez około 6 minut (ciasto musi być sprężyste i nie może się kleić). Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej jeśli mamy czas (maksymalnie 2h).
Ciasto dzielimy na 2 lub 3 kule (w zależności od tego jakiej wielkości pizze chcemy).
Pizze podsypujemy mąką i kaszą manną (dzięki temu nie będzie przywierać do blachy i będzie super chrupiąca), wałkujemy.
Następnie ciasto przenosimy na blachę (❗️nie używamy papieru do pieczenia ani oleju❗️) układamy sos i nasze ulubione dodatki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (230 stopni, najniższy poziom) i pieczemy około 10 minut, ale u każdego ten czas może być inny więc najlepiej sprawdzać co jakiś czas.