| | | | |

Przepis na pizze

5
(1)

Przepis na pizze

Porcje

4

Składniki

  • Ciasto
  • 500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy ale może być tortowa)

  • 7 g suszonych drożdży

  • 350 ml letniej wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Do podsypania
  • mąka

  • kasza manna

Przepis

  • W miseczce rozpuszczamy drożdże z odrobiną letniej wody (nie gorąca), łyżeczką cukru i łyżeczką maki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut (roztwór powinien podwoić swoją objętość).
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Całość zagniatamy przez około 6 minut (ciasto musi być sprężyste i nie może się kleić). Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej jeśli mamy czas (maksymalnie 2h).
  • Ciasto dzielimy na 2 lub 3 kule (w zależności od tego jakiej wielkości pizze chcemy).
  • Pizze podsypujemy mąką i kaszą manną (dzięki temu nie będzie przywierać do blachy i będzie super chrupiąca), wałkujemy.
  • Następnie ciasto przenosimy na blachę (❗️nie używamy papieru do pieczenia ani oleju❗️) układamy sos i nasze ulubione dodatki.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (230 stopni, najniższy poziom) i pieczemy około 10 minut, ale u każdego ten czas może być inny więc najlepiej sprawdzać co jakiś czas.
przepis-pizza

W miseczce rozpuszczamy drożdże z odrobiną letniej wody (nie gorąca), łyżeczką cukru i łyżeczką maki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut (roztwór powinien podwoić swoją objętość).

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Całość zagniatamy przez około 6 minut (ciasto musi być sprężyste i nie może się kleić). Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej jeśli mamy czas (maksymalnie 2h).

Ciasto dzielimy na 2 lub 3 kule (w zależności od tego jakiej wielkości pizze chcemy).

Pizze podsypujemy mąką i kaszą manną (dzięki temu nie będzie przywierać do blachy i będzie super chrupiąca), wałkujemy.

Następnie ciasto przenosimy na blachę (❗️nie używamy papieru do pieczenia ani oleju❗️) układamy sos i nasze ulubione dodatki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (230 stopni, najniższy poziom) i pieczemy około 10 minut, ale u każdego ten czas może być inny więc najlepiej sprawdzać co jakiś czas.

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments