Pyszny krem z zielonego groszku
Pyszny krem z zielonego groszku
4
Ta zupa czekała na swoją premierę rok! A to dlatego, że nie mogłam dostać w biedronce mrożonego groszku. Zapraszam na pyszny krem z zielonego groszku.
Składniki
450-500 g mrożonego zielonego groszku
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki migdałów
3 łyżki soku z limonki
sól
pieprz
kulki mozzarelli
Przepis
- Groszek rozmrażamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz tymianek. Dodajemy sporą szczyptę soli, mieszamy i czekamy, aż się zarumieni.
- Wrzucamy groszek i smażymy przez około 2-3 minuty.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
- Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
- Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, migdały, sok z limonki, sól oraz pieprz i miksujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
- Na dnie miseczek układamy kulki mozzarelli i zalewamy gorącą zupą. Smacznego!
Ta zupa czekała na swoją premierę rok! A to dlatego, że nie mogłam dostać w biedronce mrożonego groszku. Zapraszam na pyszny krem z zielonego groszku.
– 450-500 g mrożonego zielonego groszku
– 500 ml bulionu warzywnego
– 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka świeżego tymianku
– 2 łyżki świeżej bazylii
– 2 łyżki migdałów
– 2-3 łyżki soku z limonki
– sól
– pieprz
– kulki mozzarelli
Pyszny krem z zielonego groszku. Zielony groszek rozmrażamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz tymianek. Dodajemy sporą szczyptę soli, mieszamy i czekamy, aż sie zarumieni. Teraz wrzucamy groszek i smażymy przez około 2-3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, migdały, sok z limonki, sól oraz pieprz i miksujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Na dnie miseczek układamy kulki mozzarelli i zalewamy gorącą zupą. Smacznego