Pyszny wegański krem z buraków
Pyszny wegański krem z buraków
5
Składniki
5 buraków
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
200 ml mleczka kokosowego
około 500-600 ml wody
około 2 łyżeczek cukru
cukier do buraków do dekoracji
sól
natka pietruszki
ziarna słonecznika
Przepis
- Dzień wcześniej pieczemy buraki. Ja wstawiam je wieczorem owinięte folią (każdy pojedyńczo) i piękę 1,5-2h w 200 stopniach. Zostawiam w zamkniętym piekarniku do rana.
- Buraczki obieramy, kroimy w kostkę, zostawiając 1/2 buraka do dekoracji.
- W garnku na oleju podsmażamy ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w piórka, delikatnie solimy (oczywiście uważamy, żeby nie przypalić czosnku), gdy się zeszkli dodajemy buraki i imbir.
- Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
- Podczas gdy zupa się gotuje, na patelni karmelizujemy pokrojone w słupki buraki oraz słonecznik (możemy trochę podlać wodą).
- Zupę odstawiamy z ognia, miksujemy na gładką masę jednocześnie wlewając mleczko kokosowe. Doprawiamy cukrem oraz solą.
- Podajemy z kawałkami buraka oraz natką pietruszki.

Dzień wcześniej pieczemy buraki. Ja wstawiam je wieczorem owinięte folią (każdy pojedyńczo) i piękę 1,5-2h w 200 stopniach. Zostawiam w zamkniętym piekarniku do rana.
Buraczki obieramy, kroimy w kostkę, zostawiając 1/2 buraka do dekoracji.
W garnku na oleju podsmażamy ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w piórka, delikatnie solimy (oczywiście uważamy, żeby nie przypalić czosnku), gdy się zeszkli dodajemy buraki i imbir.
Całość zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut.
Podczas gdy zupa się gotuje, na patelni karmelizujemy pokrojone w słupki buraki oraz słonecznik (możemy trochę podlać wodą).
Zupę odstawiamy z ognia, miksujemy na gładką masę jednocześnie wlewając mleczko kokosowe. Doprawiamy cukrem oraz solą.
Podajemy z kawałkami buraka i natką pietruszki.