| | | | | | | |

Pyszny wegański krem z buraków

5
(2)

Pyszny wegański krem z buraków

Porcje

5

Składniki

  • 5 buraków

  • 1 czerwona cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

  • 200 ml mleczka kokosowego

  • około 500-600 ml wody

  • około 2 łyżeczek cukru

  • cukier do buraków do dekoracji

  • sól

  • natka pietruszki

  • ziarna słonecznika

Przepis

  • Dzień wcześniej pieczemy buraki. Ja wstawiam je wieczorem owinięte folią (każdy pojedyńczo) i piękę 1,5-2h w 200 stopniach. Zostawiam w zamkniętym piekarniku do rana.
  • Buraczki obieramy, kroimy w kostkę, zostawiając 1/2 buraka do dekoracji.
  • W garnku na oleju podsmażamy ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w piórka, delikatnie solimy (oczywiście uważamy, żeby nie przypalić czosnku), gdy się zeszkli dodajemy buraki i imbir.
  • Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • Podczas gdy zupa się gotuje, na patelni karmelizujemy pokrojone w słupki buraki oraz słonecznik (możemy trochę podlać wodą).
  • Zupę odstawiamy z ognia, miksujemy na gładką masę jednocześnie wlewając mleczko kokosowe. Doprawiamy cukrem oraz solą.
  • Podajemy z kawałkami buraka oraz natką pietruszki.
pyszny-krem-z-buraków

Dzień wcześniej pieczemy buraki. Ja wstawiam je wieczorem owinięte folią (każdy pojedyńczo) i piękę 1,5-2h w 200 stopniach. Zostawiam w zamkniętym piekarniku do rana.

Buraczki obieramy, kroimy w kostkę, zostawiając 1/2 buraka do dekoracji.

W garnku na oleju podsmażamy ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w piórka, delikatnie solimy (oczywiście uważamy, żeby nie przypalić czosnku), gdy się zeszkli dodajemy buraki i imbir.

Całość zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut.

Podczas gdy zupa się gotuje, na patelni karmelizujemy pokrojone w słupki buraki oraz słonecznik (możemy trochę podlać wodą).

Zupę odstawiamy z ognia, miksujemy na gładką masę jednocześnie wlewając mleczko kokosowe. Doprawiamy cukrem oraz solą.

Podajemy z kawałkami buraka i natką pietruszki.

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments