ramen
| | | |

Ramen dyniowy

5
(2)

Ramen dyniowy

Porcje

4

Czas

5

hours 

Pyszny domowy ramen z dyni w wersji wegetariańskiej i mięsnej.

Wegański wywar

  • 1,5 l wody

  • 2 cebule

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 1 mała papryka

  • 5 cm imbiru

  • 1,5 główki czosnku

  • 1 małe jabłko

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 dynia hokkaido

  • chilli

  • sól

  • Dodatkowo
  • 4 łyżeczki pasty miso

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • makaron ramen

  • kolby kukurydzy

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • kiełki

  • dymka

  • jajko (opcjonalnie, ja dałam tylko do dekoracji)

Przepis

  • Jeśli dodajemy mięso, należy je zamarynować na 3 godziny w 1 łyżce pasty miso i chilli.
  • Wszystkie warzywa na wywar obieramy (oprócz dyni, łatwiej będzie ją obrać po upieczeniu) i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek zostawiamy w łupinach.
  • Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, doprawiamy, obtaczamy olejem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20-30 minut.
  • Po tym czasie wszystko (oprócz dyni) przekładamy do garnka i zalewamy wodą, ma być lekko ponad warzywa. Wywar doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu tak, aby delikatnie bulgotał przez 3 godziny.
  • Zupę przelewamy przez sito i dodajemy 3/4 obranej dyni (resztę zostawiamy jako dodatek do zupy).
  • Gotujemy 10 minut, odstawiamy z ognia i miksujemy na gładki płyn. Doprawiamy pastą miso, sosem sojowym i przyprawami.
  • Mięso smażymy na patelni przez około 30 minut, do momentu aż będzie prawie suche.
  • W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy gotujemy kukurydze, makaron… (dynię dodatkowo podsmażam na patelni z odrobina soli).
  • Do miseczek nakładamy dodatki, zalewamy bulionem i jemy!

Ramen dyniowy

Wegański wywar (4 porcje)
– 1,5 l wody
– 2 cebule
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1 mała papryka
– 5 cm imbiru
-1,5 główki czosnku
– 1 małe jabłko
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 dynia hokkaido
– chilli
– sól
Dodatkowo:
– 4 łyżeczki pasty miso
– 3 łyżki sosu sojowego
– makaron ramen
– kolby kukurydzy
– 500 g mielonej wieprzowiny
– kiełki brokuła
– dymka
– jajko (opcjonalnie, ja dalam tylko do dekoracji)

Jeśli dodajemy mięso, należy je zamarynować na 3 godziny w 1 łyżce pasty miso i chilli. Wszystkie warzywa na wywar obieramy (oprócz dni, łatwiej będzie ją obrać po upieczeniu) i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek zostawiamy w łupinach, Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, doprawiamy, obtaczamy olejem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20-30 minut.

Po tym czasie wszystko (oprócz dyni) przekładamy do garnka i zalewamy wodą, ma być lekko ponad warzywa. Wywar doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu tak, aby delikatnie bulgotał przez 3 godziny. Zupę przelewamy przez sito i dodajemy 3/4 obranej dyni (resztę zostawiamy jako dodatek do zupy). Gotujemy 10 minut, odstawiamy z ognia i miksujemy na gładki płyn. Doprawiamy pastą miso, sosem sojowym i przyprawami. Mięso smażymy na patelni przez około 30 minut, do momentu aż będzie prawie suche.W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy gotujemy kukurydze, makaron… (dynię dodatkowo podsmażam na patelni z odrobina soli). Do miseczek nakładamy dodatki, zalewamy bulionem i jemy!

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments