Ramen dyniowy
Ramen dyniowy
4
5
hoursPyszny domowy ramen z dyni w wersji wegetariańskiej i mięsnej.
Wegański wywar
1,5 l wody
2 cebule
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 mała papryka
5 cm imbiru
1,5 główki czosnku
1 małe jabłko
2 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 dynia hokkaido
chilli
sól
- Dodatkowo
4 łyżeczki pasty miso
3 łyżki sosu sojowego
makaron ramen
kolby kukurydzy
500 g mielonej wieprzowiny
kiełki
dymka
jajko (opcjonalnie, ja dałam tylko do dekoracji)
Przepis
- Jeśli dodajemy mięso, należy je zamarynować na 3 godziny w 1 łyżce pasty miso i chilli.
- Wszystkie warzywa na wywar obieramy (oprócz dyni, łatwiej będzie ją obrać po upieczeniu) i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek zostawiamy w łupinach.
- Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, doprawiamy, obtaczamy olejem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20-30 minut.
- Po tym czasie wszystko (oprócz dyni) przekładamy do garnka i zalewamy wodą, ma być lekko ponad warzywa. Wywar doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu tak, aby delikatnie bulgotał przez 3 godziny.
- Zupę przelewamy przez sito i dodajemy 3/4 obranej dyni (resztę zostawiamy jako dodatek do zupy).
- Gotujemy 10 minut, odstawiamy z ognia i miksujemy na gładki płyn. Doprawiamy pastą miso, sosem sojowym i przyprawami.
- Mięso smażymy na patelni przez około 30 minut, do momentu aż będzie prawie suche.
- W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy gotujemy kukurydze, makaron… (dynię dodatkowo podsmażam na patelni z odrobina soli).
- Do miseczek nakładamy dodatki, zalewamy bulionem i jemy!
Ramen dyniowy
Wegański wywar (4 porcje)
– 1,5 l wody
– 2 cebule
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1 mała papryka
– 5 cm imbiru
-1,5 główki czosnku
– 1 małe jabłko
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 dynia hokkaido
– chilli
– sól
Dodatkowo:
– 4 łyżeczki pasty miso
– 3 łyżki sosu sojowego
– makaron ramen
– kolby kukurydzy
– 500 g mielonej wieprzowiny
– kiełki brokuła
– dymka
– jajko (opcjonalnie, ja dalam tylko do dekoracji)
Jeśli dodajemy mięso, należy je zamarynować na 3 godziny w 1 łyżce pasty miso i chilli. Wszystkie warzywa na wywar obieramy (oprócz dni, łatwiej będzie ją obrać po upieczeniu) i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek zostawiamy w łupinach, Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, doprawiamy, obtaczamy olejem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20-30 minut.
Po tym czasie wszystko (oprócz dyni) przekładamy do garnka i zalewamy wodą, ma być lekko ponad warzywa. Wywar doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu tak, aby delikatnie bulgotał przez 3 godziny. Zupę przelewamy przez sito i dodajemy 3/4 obranej dyni (resztę zostawiamy jako dodatek do zupy). Gotujemy 10 minut, odstawiamy z ognia i miksujemy na gładki płyn. Doprawiamy pastą miso, sosem sojowym i przyprawami. Mięso smażymy na patelni przez około 30 minut, do momentu aż będzie prawie suche.W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy gotujemy kukurydze, makaron… (dynię dodatkowo podsmażam na patelni z odrobina soli). Do miseczek nakładamy dodatki, zalewamy bulionem i jemy!