Kasze | Kuchnia | Na szybko | Posiłki | Przekąski | Sałatki | Składniki | Warzywa | Wegetariańska | Zdrowe
Sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem sadzonym.
Sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem sadzonym.
Porcje
2
Czas
30
minutesSkładniki
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki wody
1-2 pomidory (w zależności od wielkości)
1/2 czerwonej papryki
1/2 awokado
2 jajka
oliwa z oliwek
sól
przyprawy (u mnie zioła toskańskie)
odrobina soku z cytryny
Przepis
- Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą dodajemy odrobine soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.
- W tym czasie pomidora i paprykę kroimy w kosteczkę, awokado w paski.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka.
- Do miski wsypujemy przestudzoną kaszę oraz warzywa, wszystko polewamy oliwa z oliwek i cytryną, doprawiamy i mieszamy.
- Dzielimy na dwie porcje i na każdej układamy usmażone jajko.

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą dodajemy odrobine soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.
W tym czasie pomidora i paprykę kroimy w kosteczkę, awokado w paski.
Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka.
Do miski wsypujemy przestudzoną kaszę oraz warzywa, wszystko polewamy oliwa z oliwek i cytryną, doprawiamy i mieszamy.
Dzielimy na dwie porcje i na każdej układamy usmażone jajko.