Skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym
Skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym
4
1
hour15
minutesSkładniki
1,3 kg skrzydełek z kurczaka
5 łyżek mąki
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka oleju
- Marynata
5 łyżek miodu
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
200 ml wody
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przepis
- Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy na 3 części w miejscach zgięcia. Najmniejszą część wyrzucamy lub zużywamy do rosołu.
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki (sól, pieprz, słodka papryka, mąka i czosnek).
- Skrzydełka obtaczamy w oleju następnie w przygotowanej mieszance. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) pieczemy 35 minut, po 20 minutach obracamy.
- W tym czasie w rondelku mieszamy wszystkie składniki marynaty. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos się zredukuje.
- Skrzydełka wyjmujemy, maczamy w sosie i znowu pieczemy przez około 10 minut z termoobiegiem
- Podajemy z tzatzikami.
Skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym
– 1,8 kg skrzydełek z kurczaka
– 5 łyżek mąki
– 1,5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 0,5 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżka oleju
Marynata:
– 6 łyżek miodu
– 5 łyżek sosu sojowego
– 3 łyżki musztardy
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml wody
– 4 łyżeczki koncentratu
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy na 3 części w miejscach zgięcia. Najmniejszą część wyrzucamy lub zużywamy do rosołu.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki (sól, pieprz, słodka papryka, mąka i czosnek).
Skrzydełka obtaczamy w przygotowanej mieszance. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) pieczemy 35 minut, po 20 minutach obracamy.
W tym czasie w rondelku mieszamy wszystkie składniki marynaty. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos się zredukuje.
Skrzydełka wyjmujemy, maczamy w sosie i znowu pieczemy przez około 15 minut na górnej półce piekarnika, ostatnie 5 minut z opcją grila.