Szarlotka na płatkach owsianych
Szarlotka na płatkach owsianych
Składniki
- Ciasto
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
60 g cukru
szczypta soli
110 g masła
- Nadzienie
7 jabłek (im słodsze tym lepsze)
cynamon
- Kruszonka
2 szklanki płatków owsianych
80 g masła
50 g cukru
Przepis
- Płatki owsiane blendujemy do uzyskania zmielonej mąki, mieszamy ją ze zwykłą mąką, solą, cukrem i drobno pokrojonym masłem. Ciasto zagniatamy do konsystencji mokrego piasku (patrz zdjęcie poniżej), którym następnie wykładamy formę do pieczenia (średnica 27 cm).
- Formę wkładamy do lodówki na 20 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 15 minut.
- W tym czasie jabłka kroimy w kostkę i dusimy na patelni wraz z cynamonem i dwiema łyżkami wody (muszą się udusić i zrobi miękkie).
- W miseczce łączymy składniki na kruszonkę (wystarczy je szybko i energicznie zagnieść).
- Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, na to kładziemy kruszonkę i pieczemy kolejne 20 minut.

Płatki owsiane blendujemy do uzyskania zmielonej mąki, mieszamy ją ze zwykłą mąką, solą, cukrem i drobno pokrojonym masłem. Ciasto zagniatamy do konsystencji mokrego piasku (patrz zdjęcie poniżej), którym następnie wykładamy formę do pieczenia (średnica 27 cm).
Formę wkładamy do lodówki na 20 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 15 minut.
W tym czasie jabłka kroimy w kostkę i dusimy na patelni wraz z cynamonem i dwiema łyżkami wody (muszą się udusić i zrobi miękkie).
W miseczce łączymy składniki na kruszonkę (wystarczy je szybko i energicznie zagnieść).
Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, na to kładziemy kruszonkę i pieczemy kolejne 20 minut.