Szarlotkowe rollsy (drożdżówki)
Szarlotkowe rollsy (drożdżówki)
20
sztukSkładniki
- Ciasto
230 ml ciepłego mleka
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
60 g masła
50 g cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
- Nadzienie
5 jabłek
2,5 łyżki cynamonu
2 łyżki masła
1 opakowanie cukru waniliowego
3-4 łyżki cukru
1/2 cytryny (sok)
- Lukier:
80 g cukru pudru
1,5 łyżki wody lub soki z cytryny lub soki z pomarańczy
- Dodatkowo
żółtko + mleko do posmarowania bułeczek
Przepis
- W miseczce z mlekiem rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
- Następnie dodajemy rozpuszczone (ostygnięte) masło, jajka i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- W kolejnym etapie przesiewamy mąkę i zaczynamy ugniatanie ciasta. Ugniatamy przez 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, cynamon, sok z cytryny i cukier. Smażymy około 10-15 minut, aż jabłka zmiękną i zrobią się musem.
- Ciasto dzielimy na dwie porcje i każde rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
- Na placki wykładamy mus szarlotkowy i zawijamy w roladki.
- Kroimy 3 cm plastry i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Bułeczki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gdy ostygną polewamy je lukrem i jemy.
Szarlotkowe rollsy (drożdżówki)
W miseczce z mlekiem rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
Następnie dodajemy rozpuszczone (ostygnięte) masło, jajka i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
W kolejnym etapie przesiewamy mąkę i zaczynamy ugniatanie ciasta. Ugniatamy przez 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, cynamon, sok z cytryny i cukier. Smażymy około 10-15 minut, aż jabłka zmiękną i zrobią się musem.
Ciasto dzielimy na dwie porcje i każde rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Na placki wykładamy mus szarlotkowy i zawijamy w roladki.
Kroimy 3 cm plastry i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Bułeczki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gdy ostygną polewamy je lukrem i jemy.