| | | | | | | |

Szarlotkowe rollsy (drożdżówki)

5
(8)

Szarlotkowe rollsy (drożdżówki)

Ilość

20

sztuk

Składniki

  • Ciasto
  • 230 ml ciepłego mleka

  • 500 g mąki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 60 g masła

  • 50 g cukru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • szczypta soli

  • Nadzienie
  • 5 jabłek

  • 2,5 łyżki cynamonu

  • 2 łyżki masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3-4 łyżki cukru

  • 1/2 cytryny (sok)

  • Lukier:
  • 80 g cukru pudru

  • 1,5 łyżki wody lub soki z cytryny lub soki z pomarańczy

  • Dodatkowo
  • żółtko + mleko do posmarowania bułeczek

Przepis

  • W miseczce z mlekiem rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
  • Następnie dodajemy rozpuszczone (ostygnięte) masło, jajka i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  • W kolejnym etapie przesiewamy mąkę i zaczynamy ugniatanie ciasta. Ugniatamy przez 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
  • W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, cynamon, sok z cytryny i cukier. Smażymy około 10-15 minut, aż jabłka zmiękną i zrobią się musem.
  • Ciasto dzielimy na dwie porcje i każde rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
  • Na placki wykładamy mus szarlotkowy i zawijamy w roladki.
  • Kroimy 3 cm plastry i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Bułeczki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gdy ostygną polewamy je lukrem i jemy. 
szarlotkowe-rollsy-drożdżówki-

Szarlotkowe rollsy (drożdżówki)

W miseczce z mlekiem rozpuszczamy drożdże oraz cukier.

Następnie dodajemy rozpuszczone (ostygnięte) masło, jajka i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

W kolejnym etapie przesiewamy mąkę i zaczynamy ugniatanie ciasta. Ugniatamy przez 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, cynamon, sok z cytryny i cukier. Smażymy około 10-15 minut, aż jabłka zmiękną i zrobią się musem.

Ciasto dzielimy na dwie porcje i każde rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

Na placki wykładamy mus szarlotkowy i zawijamy w roladki.

Kroimy 3 cm plastry i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Bułeczki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gdy ostygną polewamy je lukrem i jemy. 

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments