Tofu Generała Tso
Tofu Generała Tso
3
30
minutesSkładniki
250 g tofu
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
olej
2 ząbki czosnku
- Sos
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek wody lub bulionu
5 łyżek brązowego cukru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przepis
- Za pomocą blendera mieszamy wszystkie składniki sosu.
- Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i marynujemy w dwóch łyżkach przygotowanego wcześniej sosu. Odstawiamy na 15 minut.
- Następnie osuszamy tofu ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu i smażymy, aż wszystkie strony będą złotobrązowe. Zdejmujemy tofu i odkładamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę i dodajemy przygotowany wcześniej sos. Gotujemy aż zgęstnieje.
- Do sosu wrzucamy tofu i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
- Podajemy z ryżem jaśminowym, szczypiorkiem i sezamem.
Za pomocą blendera mieszamy wszystkie składniki sosu.
Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i marynujemy w dwóch łyżkach przygotowanego wcześniej sosu. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie tofu osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu i smażymy, aż wszystkie strony będą złotobrązowe. Zdejmujemy tofu i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę i dodajemy przygotowany wcześniej sos. Gotujemy aż zgęstnieje.
Do sosu wrzucamy tofu i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Podajemy z ryżem jaśminowym, szczypiorkiem i sezamem.