Trochę szarlotka
Trochę szarlotka
Składniki
- Składniki na ciasto (2 tartaletki)
200g mąki
90g masła
1 żółtko
2 czubate łyżki cukru pudru
- Nadzienie
3 jabłka
1/2 cytryny
miód (według uznania, osobiście proponuje minimalną ilość ponieważ beza będzie słodka)
cynamon
- Beza:
2 białka
100g cukru
Przepis
- Masło kroimy w małe kosteczki, wrzucamy do mąki wraz z cukrem i żółtkiem. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Jabłka kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy miód, cytrynę, cynamon i chwilę smażymy.
- Formy wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ).
- W tym czasie ubijamy białka, stopniowo wsypujemy cukier (tak, aby piana była sztywna).
- Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i nakładamy farsz z jabłek i przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy do piekarnika (120 stopni) po około 15 minutach zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy około 45 minut.
Masło kroimy w małe kosteczki, wrzucamy do mąki wraz z cukrem i żółtkiem. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jabłka kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy miód, cytrynę, cynamon i chwilę smażymy. Formy wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ). W tym czasie ubijamy białka, stopniowo wsypujc cukier (tak aby piana była sztywna). Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i nakładamy farsz z jabłek i przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy do piekarnika (150 stopni) po około 15 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 45 minut.