| |

Trochę szarlotka

0
(0)

Trochę szarlotka

Składniki

  • Składniki na ciasto (2 tartaletki)
  • 200g mąki

  • 90g masła

  • 1 żółtko

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • Nadzienie
  • 3 jabłka

  • 1/2 cytryny

  • miód (według uznania, osobiście proponuje minimalną ilość ponieważ beza będzie słodka)

  • cynamon

  • Beza:
  • 2 białka

  • 100g cukru

Przepis

  • Masło kroimy w małe kosteczki, wrzucamy do mąki wraz z cukrem i żółtkiem. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  • Jabłka kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy miód, cytrynę, cynamon i chwilę smażymy.
  • Formy wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ).
  • W tym czasie ubijamy białka, stopniowo wsypujemy cukier (tak, aby piana była sztywna).
  • Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i nakładamy farsz z jabłek i przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy do piekarnika (120 stopni) po około 15 minutach zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy około 45 minut.

Masło kroimy w małe kosteczki, wrzucamy do mąki wraz z cukrem i żółtkiem. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jabłka kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy miód, cytrynę, cynamon i chwilę smażymy. Formy wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ). W tym czasie ubijamy białka, stopniowo wsypujc cukier (tak aby piana była sztywna). Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i nakładamy farsz z jabłek i przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy do piekarnika (150 stopni) po około 15 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 45 minut.

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments