Dania Główne | Kuchnia | Makarony | Posiłki | Sery | Składniki | Wegańska | Wegetariańska | Włoska
Wegańskie bolognese
Wegańskie bolognese
Porcje
4
Składniki
- Tofu z przepisu ErVegan
- Sos
40g czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
700g passaty pomidorowej
250 ml wody (1 szklanka)
łyżeczka oregano
sól
cukier
olej
Przepis
- Soczewicę płuczemy na sitku, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju.
- Dodajemy passatę pomidorową, wodę i przyprawy. Dusimy na średnim ogniu przez 20-30 minut.
- Po tym czasie wszystko blendujemy, wsypujemy soczewicę, tofu i doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej wody.
- Podajemy z makaronem.
Soczewicę płuczemy na sitku, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
Dodajemy passatę pomidorową, wodę i przyprawy. Dusimy na średnim ogniu przez 20-30 minut.
Po tym czasie wszystko blendujemy, wsypujemy soczewicę, tofu i doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej wody.