Wegańskie curry z batatem i ciecierzycą
Wegańskie curry z batatem i ciecierzycą
4
Lubicie wegańskie jedzenie? Ja zdecydowanie tak, mimo że lubię zjeść dania zawierające mięso to staram się je ograniczać. Jeśli nie jesteś fanem wegańskiego jedzenie to bez problemu dzisiejsze curry możesz przygotować w wersji mięsnej.
Składniki
400 g batatów
200 g ciecierzycy
7 łyżeczek wegańskiej pasty curry (ja używam żółtej)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
2 pomidory
400 ml mleczka kokosowego
150 ml wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
olej
natka pietruszki
kolendra
Przepis
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 2 minut.
- W tym czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem.
- Do cebuli wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę bataty, ciecierzycę, paste curry i słodką paprykę. Podsmażamy przez minutę.
- Nasze curry przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory, koncentrat, mleczko kokosowe i wodę. Doprawiamy solą, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy nasz sos i redukujemy aż zgęstnieje, a bataty zrobią się miękkie.
- Curry podajemy z ryżem lub pitą z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i kolendry.
Lubicie wegańskie jedzenie? Ja zdecydowanie tak, mimo że lubię zjeść dania zawierające mięso to staram się je ograniczać. Jeśli nie jesteś fanem wegańskiego jedzenie to bez problemu dzisiejsze curry możesz przygotować w wersji mięsnej.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 2 minut.
W tym czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem.
Do cebuli wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę bataty, ciecierzycę, paste curry i słodką paprykę. Podsmażamy przez minutę.
Nasze curry przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory, koncentrat, mleczko kokosowe i wodę. Doprawiamy solą, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy nasz sos i redukujemy aż zgęstnieje, a bataty zrobią się miękkie.
Curry podajemy z ryżem lub pitą z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i kolendry.