Włoska pizza z piekarnika
Włoska pizza z piekarnika
2
Czy można zrobić włoską pizze w piekarniku i bez kamienia? Oczywiście, że tak! Chociaż kamień ułatwi sprawę 🙂
Składniki
304 g mąki Poznańskiej
188 g zimnej wody
1 g świeżych drożdży
6 g soli
Przepis
- Do miski wsypujemy drożdże, wodę, sól i 1/2 mąki. Mieszamy, aż nie będzie grudek.
- Następnie dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez 10 minut (to ważne! ciasto musi być sprężyste, jeśli się bardzo klei to podsypujemy mąką).
- Brzegi naszego ciasta zawijamy do dołu, aby powstała ładna kula.Odstawiamy na pokrywce od pudełka (dzięki temu łatwiej będzie ją wyjąć) i szczelnie zamykamy.
- Odstawiamy na 5h na blat, następnie na 12h do lodówki i znowu na 2h na blat, ciasto dzielimy na dwie kulki. Wkładamy do pojemników jeszcze na 4h (temperatura pokojowa)
- Piekarnik wraz z blachą zaczynamy rozgrzewać godzinę przed pieczeniem (maksymalna temperatura, u mnie 270 stopni, grzanie gril).
- Pizze podsypujemy mąką i zaczynamy tworzyć placek (robimy to dłońmi, nie wałkiem) zaczynamy od środka, wypychając krawędzie naszej kuli (w nich znajdują się pecherzyki powietrza i nie można ich uszkodzić).
- W tym czasie dobrze rozgrzewamy naszą największą patelnię.
- Gdy placek jest już uformowany, kładziemy go na patelni następnie układamy ulubione dodatki i z patelni wrzucamy go na nagrzaną blachę w piekarniku i pieczemy na najwyższym poziomie (im bliżej grzałki tym lepiej, około 6 cm, u mnie była niżej bo mam głęboką blachę) przez około 5-6 minut.
- Czas może się skrócić w zależności jak blisko grzałki jest nasza pizza więc miejmy na nią oko!
Recipe Video
Czy można zrobić włoską pizze w piekarniku i bez kamienia? Oczywiście, że tak! Chociaż kamień ułatwi sprawę 🙂
Do miski wsypujemy drożdże, wodę, sól i 1/2 mąki. Mieszamy, aż nie będzie grudek.
Następnie dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez 10 minut (to ważne! ciasto musi być sprężyste, może się troche kleić).
Brzegi naszego ciasta zawijamy do dołu, aby powstała ładna kula.Odstawiamy na pokrywce od pudełka (dzięki temu łatwiej będzie ją wyjąć) i szczelnie zamykamy.
Odstawiamy na 5h na blat, następnie na 12h do lodówki i znowu na 2h na blat, ciasto dzielimy na dwie kulki. Wkładamy do pojemników jeszcze na 4h (temperatura pokojowa)
Piekarnik wraz z blachą zaczynamy rozgrzewać godzinę przed pieczeniem (maksymalna temperatura, u mnie 270 stopni, grzanie gril).
Pizze podsypujemy mąką i zaczynamy tworzyć placek (robimy to dłońmi, nie wałkiem). Zaczynamy od środka, wypychając krawędzie naszej kuli (w nich znajdują się pecherzyki powietrza i nie można ich uszkodzić).
W tym czasie dobrze rozgrzewamy naszą największą patelnię.
Gdy placek jest już uformowany, kładziemy go na patelni następnie układamy ulubione dodatki i z patelni wrzucamy go na nagrzaną blachę w piekarniku i pieczemy na najwyższym poziomie (im bliżej grzałki tym lepiej, około 6 cm, u mnie była niżej bo mam głęboką blachę) przez około 5-6 minut.
Czas może się skrócić w zależności jak blisko grzałki jest nasza pizza więc miejmy na nią oko!