Zupa kalafiorowa z kluskami kładzionymi
Zupa kalafiorowa z kluskami kładzionymi
4
Składniki
500g kalafiora (u mnie 1/2 główki)
1,7l bulionu warzywnego
2 marchewki
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku
sól
2 łyżki śmietany 30% lub 18%
- Kluski kładzione
100 g mąki
1 jajko
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
Przepis
- W garnku na oleju, podsmażamy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę.
- Następnie dodajemy pokrojonego na małe różyczki kalafiora wraz z jego twarda częścią, która później wyrzucimy. Doprawiamy solą, chwile podsmażamy i zalewamy bulionem.
- Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kluski.
- Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy wodę oraz sól i mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę.
- Do gotującej się zupy wkładamy łyżkę, którą następnie nabieram kluska wielkości 1/3 łyżki i znowu wkłady do zupy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całą masę.
- Z zupy wyławiamy twardą część kalafiora, doprawiamy natką pietruszki, śmietaną i podajemy.
W garnku na oleju, podsmażamy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę.
Następnie dodajemy pokrojonego na małe różyczki kalafiora wraz z jego twarda częścią, która później wyrzucimy. Doprawiamy solą, chwile podsmażamy i zalewamy bulionem.
Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kluski.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy wodę oraz sól i mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę.
Do gotującej się zupy wkładamy łyżkę, którą następnie nabieram kluska wielkości 1/3 łyżki i znowu wkłady do zupy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całą masę.
Z zupy wyławiamy twardą część kalafiora, doprawiamy natką pietruszki, śmietaną i podajemy.