Zupa kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną
5
30
minutesPowrót do dzieciństwa, czyli kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną. A wy jakie macie ulubione zupy?
Składniki
1 l bulionu
500 g kalafiora
200-300 g ziemniaków
30 g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
2 łyżki śmietanki 30%
koprek
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
Przepis
- Kalafiora myjemy, oczyszczamy i wycinamy twardą część, kroimy na różyczki.
- Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Zagotowujemy bulion, wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (twardą część również, doda smaku, a później ją wyrzucimy). Znowu gotujemy pod przykryciem, aż nasze warzywa będą miękkie, około 10-15 minut (trzeba sprawdzać).
- Zupę doprawiamy i zabielamy śmietanką. Smacznego!
Powrót do dzieciństwa, czyli kalafiorowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną. A wy jakie macie ulubione zupy?
Składniki:
– 1 litr bulionu
– 500g kalafiora
– 200-300g ziemniaków
– 30 g kaszy jęczmiennej
– 2 marchewki
– 2 łyżki śmietanki 30%
– koperek
– sól
– pieprz
– 1/2 łyżeczki kurkumy
Kalafiora myjemy, oczyszczamy i wycinamy twardą część, kroimy na różyczki. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy bulion, wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (twardą część również, doda smaku, a później ją wyrzucimy). Znowu gotujemy pod przykryciem, aż nasze warzywa będą miękkie, około 10-15 minut (trzeba sprawdzać). Zupę doprawiamy i zabielamy śmietanką. Smacznego!