Zupa Meksykańska!
Zupa Meksykańska!
4
Dziś zabieram was do meksyku na pyszną i sycącą zupę! Moim sekretem jest zmiksowanie części składników, ale o tym przeczytacie niżej.
Składniki
1 l bulionu
1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
1 marchewka (około 80 g)
1 batat (około 160 g)
1 dymka
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 puszka kukurydzy (200 g)
1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1/2 puszki pomidorów pelati
1 łyżeczka: oregano, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
sól
chili
olej
świeża kolendra
limonka
- Dodatek do zupy
tortilla lub ryż
Przepis
- Na lekko rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy drobno prokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu z chili, oregano, słodką papryką, kuminem i solą.
- W tym czasie myjemy i obieramy (te które tego wymagają) warzywa (batata, marchewkę i paprykę). Wszystkie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników na patelni.
- Mieszamy i lekko podsmażamy.
- Wszystko przekładamy do garnka i wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut (tak aby warzywa były miękkie ale nie rozgotowane).
- Po tym czasie dodajemy pomidory, kukurydzę i 1/2 fasoli. Gotujemy przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
- Do blendera wrzucamy resztę fasoli, 1 chochlę zupy (wraz z warzywami) oraz 1 chochlę samego bulionu. miksujemy na gładki płyn i dolewamy do zupy.
- Na koniec doprawiamy solą, limonką oraz świeżą kolendrą. Możemy podawać na rożne sposoby, ja pierwszego dnia podałam z plackami tortilli, a drugiego z ryżem.
Na lekko rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy drobno prokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu z chili, oregano, słodką papryką, kuminem i solą.
W tym czasie myjemy i obieramy (te które tego wymagają) warzywa (batata, marchewkę i paprykę). Wszystkie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników na patelni.
Mieszamy i lekko podsmażamy. Wszystko przekładamy do garnka i wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut (tak aby warzywa były miękkie ale nie rozgotowane).
Po tym czasie dodajemy pomidory, kukurydzę i 1/2 fasoli. Gotujemy przez minutę i zdejmujemy z ognia.
Do blendera wrzucamy resztę fasoli, 1 chochlę zupy (wraz z warzywami) oraz 1 chochlę samego bulionu. Miksujemy na gładki płyn i dolewamy do zupy.
Na koniec doprawiamy solą limonką oraz świeżą kolendrą. Możemy podawać na rożne sposoby, ja pierwszego dnia podałam z plackami tortilli, a drugiego z ryżem.