Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Porcje
4
Czas
50
minutesSkładniki
1 puszka pomidorów arrabiata
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
700 ml wody
sól
cukier
natka pietruszki
Przepis
- Na patelni rozpuszczamy masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, gdy się zarumieni dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, czosnek i sól. Smażmy 2 minuty.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka. Całość zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut. Po 30 minutach dodajemy pomidory i koncentrat.
- Zupę doprawiamy sola, cukrem i ulubionymi przyprawami.
- Miksujemy za pomocą blendera, tak aby nie było grudek. Podajemy z makaronem lub ryżem i świeżą natka pietruszki.

Na patelni rozpuszczamy masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, gdy się zarumieni dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, czosnek i sól. Smażmy 2 minuty.
Zawartość patelni przekładamy do garnka. Całość zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut. Po 30 minutach dodajemy pomidory i koncentrat.
Zupę doprawiamy sola, cukrem i ulubionymi przyprawami.
Miksujemy za pomocą blendera, tak aby nie było grudek. Podajemy z makaronem lub ryżem i świeżą natka pietruszki.